14 Ιούλιος 2019, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2019, 11:29

Κάτι γίνεται με τον «Πορθητή» στην ΑΟΖ της Κύπρου – Αποκαλύψεις από ευρωπαϊκές πηγές

  • Η Άγκυρα θα συνεχίσει «με αποφαστικότητα» τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο 3
    Το γεωτρύπανο «Πορθητής» (φωτ.: Anadolu Agency)

Κοίτασμα φυσικού αερίου που ενδέχεται να φτάνει τα 170 δισ. κυβικά μέτρα φέρεται να βρήκε το τουρκικό γεωτρύπανο «Fatih» («Πορθητής»), το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά της Πάφου, στην Κύπρο.

Πηγή της σοβαρής πληροφορίας είναι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνουν λόγο για «επιτυχή γεώτρηση», κάτι που δεν επιβεβαιώνει η Λευκωσία.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, στις Βρυξέλλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία δεν κάνει πίσω» στο ζήτημα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εκτιμήσεις τις οποίες συνυπογράφουν και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Όπως επισημαίνεται η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία των αποφάσεων για επιβολή κόστους στην Άγκυρα, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια οπότε και είχαν παγώσει με κοινοτική απόφαση, οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, λόγω Πρωτοκόλλου. Το πολιτικό μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία είναι ότι δεν μπορεί να παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια τις έκνομες ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο. Τα μέτρα δεν είναι μεν σκληρά αλλά αποτελούν το πρώτο σημαντικό πλέγμα αποφάσεων που «ανοίγει λογαριασμό» ο οποίος μπορεί να μεγαλώνει όσο η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα οι Τουρκοκύπριοι ζητούν συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ο Ακιντζί κατέθεσε στην Κύπρο και τον ΟΗΕ πρόταση για συνεργασία στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.