13 Ιούλιος 2019, 19:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2019, 19:31

Κυπριακή ΑΟΖ: Πρόταση Ακιντζί για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων

  • Τον Απρίλιο οι γεωτρήσεις ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: ert.gr)

Νέα δεδομένα δημιουργεί η κατάθεση της πρότασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες. Η εισήγηση Ακιντζί για συζήτηση της πρότασης κατά τη διάρκεια μιας τετ α τετ συνάντησης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τη στιγμή μάλιστα που προγραμματιζόταν νέα άφιξη της ειδικής συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στα τέλη Ιουλίου ή πρώτες ημέρες του Αυγούστου, προκαλεί αναστάτωση στην ελληνοκυπριακή πλευρά και αυτήν τη στιγμή «όλα είναι στον αέρα», ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

Εξήγησε ότι η Λευκωσία επιμένει στη θέση πως προέχει η συνάντηση με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, ωστόσο η τ/κ πλευρά φαίνεται ότι προτάσσει το τετ α τετ των δύο ηγετών. «Είχαμε μια σειρά των πραγμάτων…τώρα υπάρχει αναστάτωση», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Η επιθυμία της ε/κ πλευράς για πραγματοποίηση της επίσκεψης Λουτ στην Κύπρο διαβιβάστηκε εκ νέου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής. Όπως είχε σημειώσει στο Τwitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε στην Τζειν Χολ Λουτ τη βούλησή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ετοιμότητά να την υποδεχτεί στη Λευκωσία για τις σχετικές διαβουλεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλε νέα πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες στον Νίκο Αναστασιάδη, μέσω των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μ. Ακιντζί υπέβαλε σήμερα την πρόταση μέσω του επικεφαλής του Γραφείου του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Sergiy Illarionov, ώστε ο πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει την ευκαιρία να την αξιολογήσει και ακολούθως οι δύο ηγέτες να την εξετάσουν από κοινού σε μια τετ α τετ συνάντηση.

Προστίθεται ότι η νέα πρόταση Ακιντζί αποσκοπεί στο να σταματήσει να αποτελεί ο τομέας των υδρογονανθράκων πεδίο έντασης και να μετατραπεί σε πεδίο παραγωγικής συνεργασίας.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή. Περιγράφεται παράλληλα η δομή, οι στόχοι και ο τρόπος εργασίας της κοινής επιτροπής, ενώ περιέχονται λεπτομέρειες και για τη δημιουργία ταμείου και τους τρόπους που θα μπορούσε να καταστεί επωφελές. Αναφέρεται ακόμη ότι ο Μ. Ακιντζί απέστειλε την πρόταση στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στην εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι για ενημέρωσή τους.


Μουσταφά Ακιντζί (Α) και Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Να στηρίξουν πρόταση Ακιντζί καλεί η Αγκυρα τα ΗΕ, την ΕΕ και τις εγγυήτριες
Η Άγκυρα στηρίζει τη νέα πρόταση συνεργασίας επί των υδρογονανθράκων της Κύπρου που υπέβαλε ο Τ/κ ηγέτης στην ε/κ πλευρά μέσω των ΗΕ, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση προς τα ΗΕ, την ΕΕ και κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις, να στηρίξουν την πρόταση και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για συνεργασία στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει γίνει γνωστό ότι ο Μουσταφά Ακιντζί «υπέβαλε σήμερα στην ε/κ πλευρά μέσω των ΗΕ τη νέα περιεκτική πρόταση συνεργασίας που ετοίμασε η τ/κ πλευρά για την έρευνα και εκμετάλλευση των πηγών υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο», προσθέτοντας ότι «αντικρίζουμε με ικανοποίηση αυτή την πρόταση συνεργασίας και την στηρίζουμε». «Η πρόταση προβλέπει για το θέμα των υδρογονανθράκων επί των οποίων οι Τ/κ και οι Ε/κ έχουν ίσα δικαιώματα ως ίσοι συνέταιροι του νησιού, να συνεργαστούν και στο θέμα των εισοδημάτων και από αυτές τις πηγές να επωφεληθούν μαζί ταυτόχρονα», αναφέρει.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία και θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για τη λύση του Κυπριακού». «Γι αυτό το λόγο απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΕ και της ΕΕ και ιδιαίτερα προς τις εγγυήτριες δυνάμεις να αξιολογήσουν αυτή την σημαντική ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση συνεργασίας και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για τη συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων στο νησί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι «η χώρα μας είναι αποφασισμένη πλήρως να προστατεύσει τόσο τα  δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο  όσο και τα ίδια δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών του νησιού». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης υπογραμμίζεται ότι «σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/κ, θέλουμε για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας αναφέροντας ότι θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση αρχών μας στο θέμα της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων».