13 Ιούλιος 2019, 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2019, 17:10

Τσίπρας: Με θαρραλέες αποφάσεις να ξανακτίσουμε από την αρχή όλο μας το κόμμα

  • Τσίπρας: Ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά 2
    Εικόνα από την ομιλία Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (φωτ.: ΣΥΡΙΖΑ)

«Το βράδυ των εκλογών μίλησα για εντολή μετασχηματισμού, και σήμερα οφείλω να σας ξεκαθαρίσω τι εννοώ όταν μιλάω για μετασχηματισμό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας –απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας– και απηύθυνε κάλεσμα για δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Εννοώ αγαπητοί μου σύντροφοι, όσο κι αν αυτό ενδεχομένως κάποιους από εμάς εδώ να τους τρομάζει, εννοώ αυτό ακριβώς που κατάλαβε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που με άκουσε. Εννοώ να τολμήσουμε να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή. Να μην φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε. Να κρατήσουμε τις ρίζες μας, αλλά να μην φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, όχι να παραμείνουμε θάμνος. Δέντρο με ρίζες βαθιές και δυνατές, αλλά και με τα κλαδιά του να ανοίγονται δεξιά και αριστερά, και να σκεπάζουν όλον τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον «πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων» που έχει το κόμμα, αλλά τα οργανωμένα μέλη του αντιστοιχούν «μόλις και μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων». Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτε». Πρόσθεσε ότι αυτός ο συσχετισμός «δεν είναι αριστερό πράγμα» και οδηγεί το κόμμα σε «έναν ιδιότυπο ελιτισμό».

«Αυτή η συνθήκη πρέπει να αποφασίσουμε ότι πρέπει να τελειώσει». τόνισε και συμπλήρωσε: «το πώς, είναι μια ιστορία που πρέπει να τη συζητήσουμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτή η συνθήκη πρέπει να τελειώσει. Και η γνώμη μου είναι ότι θα τελειώσει μόνο αν πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις. Μόνο αν τολμήσουμε να σπάσουμε τα τείχη και να ξανακτίσουμε από την αρχή όλο μας το κόμμα, όλη μας την προσπάθεια».

Ζήτησε από όλους να προβληματιστούν και να σκεφτούν τον τρόπο για να γίνει αυτό. «Δεν έρχομαι σήμερα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Αλλά έρχομαι να σας ζητήσω να ανοίξουμε έναν μεγάλο και γόνιμο διάλογο χωρίς προκαταλήψεις, που στις αρχές του Σεπτέμβρη θα καταλήξει και σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Σας καλώ με σαφήνεια, όμως, να τολμήσουμε. Σας προτρέπω να μην φοβηθούμε να μολυνθούμε από τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην φοβηθούμε να τα θέσουμε όλα υπό την κρίση του, ακόμη και τους ίδιους τους εαυτούς μας», υπογράμμισε.