13 Ιούλιος 2019, 12:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2019, 12:54

Μυστήριο γιατί ο Ερντογάν προχώρησε στην επιζήμια για την Τουρκία αγορά των S-400

  • Η Τουρκία επιβεβαίωσε τη δοκιμή των ρωσικών S-400 – «Άνοιγμα» και για Patriot από τις ΗΠΑ 5
    Πλάνο από βίντεο όπου καταγράφηκε η μεταφορά εξαρτημάτων των S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία με αεροσκάφος τύπου Antonov (φωτ.: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Την ώρα που εξακολουθούν να φτάνουν στην Τουρκία νέα φορτία με εξαρτήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει στην επιζήμια για την Τουρκία εξαγορά.

Σήμερα προσγειώθηκε το τέταρτο αεροσκάφος με τα εξαρτήματα στο αεροδρόμιο Μούρτεντ, έξω από την Άγκυρα.

«Παραμένει μυστήριο γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε σε αυτήν την επιζήμια για την Τουρκία, αγορά των S-400», γράφει από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Τουρκία έχει μόνο μια επιλογή για αποφύγει την κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, γράφει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως η Άγκυρα πρέπει «Να αφήσει αχρησιμοποίητους τους πυραύλους S-400 και να καταβάλλει το υπόλοιπο αντίτιμο στη Ρωσία. Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει σε λειτουργία το αμυντικό σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστούν αυτόματα αμερικανικές κυρώσεις. Και ορθώς, διότι οι S-400 απειλούν την ασφάλεια του NATO, μιας και είναι σε θέση να εντοπίσουν τα αμερικανικά "αόρατα" μαχητικά F-35. Σε περίπτωση που επιμείνει πράγματι ο Τούρκος Πρόεδρος, την Άγκυρα περιμένουν και άλλα δεινά, πέρα των κυρώσεων σε βάρος της οικονομίας και του στρατού. Μελλοντικά η Ουάσιγκτον δεν θα κάνει και τόσο εύκολα παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία».