12 Ιούλιος 2019, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2019, 23:19

Βρετανία: Συμφωνία για Brexit χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» θέλουν οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί

  • Brexit: Με σύστημα μοριοδότησης θα γίνεται η έκδοση βίζας στο μέλλον
    (Φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Χαντ, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, η οποία δεν θα περιλαμβάνει το αμφιλεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» για τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως είπαν απόψε στο BBC. «Θα έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», την ημερομηνία που είναι προγραμματισμένο το Brexit, διαβεβαίωσε ο Τζόνσον. «Αυτό που πρέπει να κάνουν (οι ηγέτες της ΕΕ), είναι να πάρουν τις 175 σελίδες για το "δίχτυ ασφαλείας" της Ιρλανδίας και να τις αφαιρέσουν», πρόσθεσε, θεωρώντας ότι μπορεί να βρεθεί μια εναλλακτική λύση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) έχει ως στόχο να αποφευχθεί μια επιστροφή στα φυσικά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας ώστε να μην παρουσιαστεί πρόβλημα και με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Όμως, ο όρος αυτός δεν βρίσκει σύμφωνους τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit που θέλουν μια «καθαρή» ρήξη με την ΕΕ, ούτε το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο.

Ο Τζέρεμι Χαντ είπε και αυτός στο BBC ότι θέλει να αλλάξει το «δίχτυ ασφαλείας» για να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, το οποίο έχει απορρίψει τρεις φορές τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ. Μολονότι η ευρωπαϊκή ηγεσία επαναλαμβάνει σταθερά ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν αλλάζει, ο Χαντ υποστήριξε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ του είπε ότι «αν ένας νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα, θα το εξετάσουν».

Ενώ ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύεται ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, ο Τζέρεμι Χαντ αρνήθηκε να δεσμευτεί κατηγορηματικά, λέγοντας ότι ίσως χρειαστεί κάποια αναβολή λίγων ημερών για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία. Αναμένει όμως ότι το διαζύγιο θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.