12 Ιούλιος 2019, 16:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2019, 17:00

Στην Τουρκία τα πρώτα τμήματα των S-400 – Οι πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ

  • Στην Τουρκία τα πρώτα τμήματα των S-400 – Οι πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ
    Το ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε τμήματα των S-400 στην Τουρκία (φωτ.: EPA)

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι στην αεροπορική βάση της Άγκυρας σήμερα στις 12:30 και στις 13:30 προσγειώθηκαν τα δύο ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν τμήματα των S-400, ενώ οι πύραυλοι αναμένονται μέσα στην εβδομάδα. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί σε ποιο σημείο της Τουρκίας θα εγκατασταθεί το ρωσικό σύστημα, το οποίο εδώ και μήνες αποτελεί σημείο τριβής με την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι δεσμεύονται από το νόμο να «τιμωρήσουν» όποια χώρα συναλλάσσεται με την αμυντική βιομηχανία ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας. Ο νόμος είναι ο CAATSA, που τέθηκε σε ισχύ το 2017 και περιλαμβάνει δώδεκα πιθανές κυρώσεις από τις οποίες ο πρόεδρος καλείται να επιλέξει τουλάχιστον πέντε.

Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως επενδύει στην καλή σχέση που διατηρεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για να… αποφύγει τα χειρότερα. Άλλωστε, ο Λευκός Οίκος μπορεί να ακυρώσει τις προβλεπόμενες ποινές εάν αναφέρει εγγράφως στο Κογκρέσο ότι με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται ζωτικά συμφέροντα, ή να τις «παγώσει» εάν δώσει γραπτές αποδείξεις ότι έχουν μειωθεί δραστικά οι συναλλαγές με τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υιοθετήσει ήπιους τόνους για την τουρκική συμπεριφορά σχετικά τους S-400, σε αντίθεση με το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νόμος CAATSA
Τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νόμος κυμαίνονται από τα σχετικά ήπια, όπως απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, μέχρι πολύ αυστηρούς οικονομικούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Άγκυρα.

Στα πιο σκληρά μέτρα συγκαταλέγεται η απαγόρευση τραπεζικών συναλλαγών με στοχοποιημένα πρόσωπα. Δεδομένου ότι οι περισσότερες εμπορικές αγοροπωλησίες παγκοσμίως εκτελούνται με δολάρια μέσω αμερικανικών ή συνεργαζόμενων τραπεζών, το εν λόγω μέτρο μπορεί να αποκόψει Τούρκους πολιτικούς, επιχειρηματίες ή φορείς και επιχειρήσεις από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς.

Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να απαγορεύσουν οιαδήποτε κίνηση των προσώπων-στόχων γίνεται σε ξένο νόμισμα στην δικαιοδοσία τους, και να εμποδίσουν διατραπεζικές συναλλαγές ανάμεσα σε αμερικανικά και τουρκικά ιδρύματα.

Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να παγώσουν την πώληση οπλικών συστημάτων και πυρηνικής τεχνολογίας. Ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν απόθεμα ανταλλακτικών (όπως για τα F-16) ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπάργκο.

Ο CAATSA επιτρέπει ακόμα στην αμερικανική κυβέρνηση να διακόψει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή αγαθών, να καταψηφίσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από θεσμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, ή και να παγώσει περιουσιακά στοιχεία.