12 Ιούλιος 2019, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2019, 16:18

Πρώτη δοκιμή για το σύστημα έκτακτης ανάγκης 112

  • Αύριο τα πρώτα δοκιμαστικά SMS του 112 – Πώς θα λειτουργεί
    (Φωτ.: pixabay.com)

Είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, ο οποίος χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για δωρεάν κλήση όλων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Ο λόγος για τον 112, τον αριθμό στον οποίο οι πολίτες μπορούν να καλέσουν από σταθερή ή κινητό, ακόμα και αν δεν έχει SIM ή αν δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου, είτε από καρτοτηλέφωνο ακόμα και χωρίς τηλεκάρτα.

Όμως, αυτό το σύστημα έκτακτης ανάγκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα σύστημα ειδοποίησης των πολιτών σε περιπτώσεις καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μέχρι σήμερα, όμως, στην Ελλάδα δεν υπήρχε η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων καθώς η υπηρεσία παράμενε ανενεργή. Αλλά μετά και τη θεομηνία στη Χαλκιδική, αποφασίστηκε να γίνει πιλοτική δοκιμή του 112 – το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι βρέθηκαν τεχνικοί από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, αλλά και ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Έτσι, αρκετοί πολίτες έλαβαν στο κινητό τους μήνυμα με την επισήμανση ότι πρόκειται για «δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος κυψέλης».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η υπηρεσία ειδοποίησης του 112 θα εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και το Λιμενικό θα τροφοδοτούν το σύστημα με πληροφορίες και θα προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους σε μία περιοχή, προκειμένου να αποστέλλεται η σχετική ειδοποίηση σε κατοίκους και τουρίστες, στα ελληνικά, στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης διαβεβαίωσε ότι το 112 θα είναι διαθέσιμο στην ολότητά του στο τέλος του έτους. «Σήμερα κατοχυρώσαμε και ελέγξαμε ότι η βασική του υποδομή δουλεύει. Βασική δουλειά μας τώρα είναι ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις συσκευές. Αυτό απαιτεί ενέργειες και από εμάς. Θα τις δείτε το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις», τόνισε.