12 Ιούλιος 2019, 17:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2019, 00:26

Με μηνύματα ενότητας και μνήμης ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις «Παρακάθ' κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο Κομοτηνής

  • Με μηνύματα ενότητας και μνήμης ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις «Παρακάθ' κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο Κομοτηνής
    Φωτογραφία από το 3ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (Φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)

Με μηνύματα μνήμης και ενότητας ξεκινούν αύριο οι πολυήμερες εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ' κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο Κομοτηνής, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Δράσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν τις παραδόσεις του ποντιακού ελληνισμού όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το χορό, το τραγούδι, τη γαστρονομία ακόμα και την αναβίωση παιδικών παιχνιδιών.

Το Σάββατο 13 Ιουλίου (ώρα 20:30) θα γίνει το καθιερωμένο πλέον 5ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν σύλλογοι από πολλά μέρη της Ελλάδας και φυσικά από ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το γεγονός γίνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας, ενώ θα υπάρχει και επιτροπή Διαγωνισμού που θα κάνει τις απαραίτητες δοκιμές γευσιγνωσίας, για να αποφανθεί για τις καλύτερες παραδοσιακές ποντιακές συνταγές και να απονείμει τα βραβεία.

Φέτος, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στο διαγωνισμό θα παρουσιαστούν εκτός από ποντιακές συνταγές, μια αρμένικη και μια συριακή.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο, στις 19:00, με την υποδοχή και τη μεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Αγιοταφιτίσσης από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών στον αντίστοιχο ιερό ναό του Θρυλορίου. Στις 20:30, στην αίθουσα πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Θεοδωρίδη, με θέμα «Η ιστορία των πανάγιων προσκυνημάτων».

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ12
ΙΟΥΛΙΟΣ
2019