12 Ιούλιος 2019, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2019, 08:47

Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της: Αγώνας για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

  • Χαλκιδική: Ηλεκτροδοτήθηκαν 155.000 παροχές που δεν λειτουργούσαν
    Συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου)

Δύο ημέρες μετά τη φονική κακοκαιρία που άφησε πίσω της επτά νεκρούς (ανάμεσά τους και δύο παιδιά) και πάνω από εκατό τραυματίες, και οι Αρχές συνεχίζουν να δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στη Χαλκιδική. Οι προσπάθειες των συνεργείων εστιάζονται κυρίως στο θέμα της ηλεκτροδότησης, το οποίο ήταν και το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο των Μουδανιών υπό τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή – πάνω από 300 στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καταστράφηκαν από τη μανία της φύσης.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αυτή ήταν η μεγαλύτερη θεομηνία των τελευταίων 35 ετών.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου οι δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας θα λάβουν έκτακτη επιχορήγησης για την αποκατάσταση των ζημιών στα δημοτικά δίκτυα, συνολικού ύψους 500.000 ευρώ. Ήδη η Αθήνα έχει στείλει αίτημα για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις φυσικές καταστροφές, ενώ, έναν σχεδόν χρόνο μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, σήμερα θα γίνει η δοκιμαστική λειτουργία ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112. Στόχος είναι κάθε φορά που υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση οι πολίτες να λαμβάνουν ένα SMS που θα τους προειδοποιεί για τον κίνδυνο.

Η ομάδα του ΟΑΣΠ υπό τον Ευθύμιο Λέκκα κατέγραψε με drones τις ζημιές ώστε να δημιουργηθεί ένα πλάνο αποκατάστασης των ζημιών. Άλλωστε, κλιμάκιο μηχανικών θα μεταβεί από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα σε κτήρια, σχολεία και υποδομές.

«Δύο φορές στα τρία χρόνια εμφανίζεται το φαινόμενο»
Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μία φορά το έτος.

Σε ό,τι αφορά την ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «super cell», δηλαδή «υπερκύτταρο», που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου περιέγραψε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.

«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς. Έτσι, η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες, πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω. Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα», κατέληξε ο Θεόδωρος Καρακώστας.