14 Ιούλιος 2019, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2020, 13:11

Δημήτρης Καρασαββίδης: Ένας σεμνός και ταπεινός υπηρέτης της ποντιακής παράδοσης

  • Δημήτρης Καρασαββίδης: Ένας σεμνός και ταπεινός υπηρέτης της ποντιακής παράδοσης

Θεωρείται ένας από τους πιο αγαπητούς, ποντιακής καταγωγής, καλλιτέχνες των τελευταίων ετών. Καταφέρνει να προκαλεί ντελίριο στους χιλιάδες θαυμαστές του, οι οποίοι περιμένουν διακαώς τις εμφανίσεις και τις νέες του δουλειές. Παρά τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει κρατάει χαμηλό προφίλ μένοντας σταθερός στον αρχικό στόχο του που δεν είναι άλλος από το να μυήσει τους νέους στην παραδοσιακή ποντιακή μουσική. Ο λόγος για τον τραγουδιστή, λυράρη και ιδρυτή του Ευξείνιου Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου (ΕΜΠΟΣ) Δημήτρη Καρασαββίδη.

Από τα γεννοφάσκια του ασχολείται με τη μουσική αλλά σε ηλικία 9 χρονών τον κερδίζει η ποντιακή λύρα.

«Η ενασχόληση με την παραδοσιακή ποντιακή μουσική ξεκίνησε όταν ένα συγγενικό πρόσωπο της οικογένειάς μου μού δώρισε μια ποντιακή λύρα γιατί πίστευε στις μουσικές μου ικανότητες. Δεν είναι πλέον στη ζωή, αλλά θα τον ευγνωμονώ για πάντα γιατί από τότε ασχολούμαι αποκλειστικά με τα ακούσματα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Πόντου» εκμυστηρεύεται στο pontos-news.gr, ο Δημήτρης Καρασαββίδης.


Ο Δ. Καρασαββίδης στην εκπομπή «Στην υγειά μας» (φωτ.: periklas)

Οι επιτυχίες του καλλιτέχνη είναι πολλές όλα αυτά τα χρόνια. Τόσες ώστε και ο ίδιος να μην μπορεί να ξεχωρίσει ποιες αγαπάει πιο πολύ. «Όλα μου τα τραγούδια τα θεωρώ παιδιά μου και μιλούν στην καρδιά μου το ίδιο. Ο κόσμος συνήθως μου ζητάει το «Παναϊα μ΄ Σουμελά» και το «Αρωθυμώ σε Πατρίδα μ’». Τον τελευταίο καιρό έχω δεθεί ιδιαίτερα με το τραγούδι το οποίο έχω αφιερώσει στη μητέρα μου Ελένη» αναφέρει ο Δ. Καρασαββίδης.

Καθιέρωσε με επιτυχία την πολιτιστική εκδήλωση «Γιορτή Λύρας» στις Αχαρνές, ωστόσο φέτος λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ο Δημήτρης Καρασαββίδης εκτός των άλλων, είναι και δάσκαλος ποντιακής λύρας σε παιδιά και νέους ανθρώπους στον ΕΜΠΟΣ. «Τα τελευταία χρόνια αντιλαμβάνομαι ότι η νεολαία έχει κάνει στροφή στα πατρογονικά της ακούσματα και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Χαίρομαι που μεταδίδω τις γνώσεις μου στους νέους και τους δίνω έναυσμα να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους» καταλήγει ο καλλιτέχνης.