10 Ιούλιος 2019, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2019, 12:15

Οι 12 άξονες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

 • Οι 12 άξονες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο
  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας παρουσίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για πρώτη φορά, τονίζοντας ότι ο λαός ζητά τόλμη και ωριμότητα από τη νέα κυβέρνηση. Τα 51 στελέχη της κυβέρνησης συναντήθηκαν στη Βουλή, ωστόσο όλα τα επόμενα Υπουργικά Συμβούλια θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ σε αυτά θα συμμετέχουν μόνο υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί.

Κατά την πανηγυρική συνεδρίαση που έγινε υπό το φως της δημοσιότητας, κάτι που δεν θα ξανασυμβεί, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους 12 άξονες της κυβέρνησης.

«Μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε, σημειώνοντας πως οι πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή και η κυβέρνηση οφείλει να ενώσει όλους κάτω από ένα όραμα ευημερίας και προκοπής.

«Η δουλειά έχει ξεκινήσει»
«Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Σήμερα θα παραλάβετε έναν φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο αλλά και με τις εκκρεμότητες και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Μαζί και το πρόγραμμα Δράσης μέχρι το Δεκέμβριο αλλά και ένα έντυπο για προτάσεις και σκέψεις ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων» εξήγησε ο πρωθυπουργός στα στελέχη της κυβέρνησης.

Στόχος είναι η κυβέρνηση «να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή με διαγράμματα στόχους και συνεχή αξιολόγηση. Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 ορκιζόμαστε και στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Τασούλα ως πρόεδρό της. Το τριήμερο 20-22 Ιουλίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και το βράδυ της 22ας Ιουλίου θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Πετύχαμε τον κεντρικό στόχο που ήταν η αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις, τελείωσε η λογική της ακραίας πόλωσης. Συγχαρητήρια για τον τρόπο που χειριστήκατε τις παραδόσεις παραλαβές, θα υψώσουμε γέφυρες και δεν θα σηκώσουμε τοίχους».

Τα τρία «Δεν»

 1. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ, ομαδικά με ενιαίο λόγο. Μειώνουμε κατά 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες. Αναβαθμίζουμε την πολιτική στα μάτια του πολίτη
 2. Δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε τον τρόπο που υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση αλλά παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Η ψήφιση ενός νόμου αποτελεί το πρώτο στάδιο. Απαιτεί συστηματική παρακολούθηση για να αφήσει αποτύπωμα. Είναι το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ, μια μέθοδος που παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων.
 3. Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε με βάση όσα εκπέμπουμε. Αποτελούμε άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους από αυτό που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Οι 12 άξονες διακυβέρνησης

 1. Ανάπτυξη
 2. Αξία στη δημόσια περιουσία
 3. Ασφάλεια στο σπίτι, στη χώρα, και πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα και εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε νέα ηγεσία της ΕΛΑΣ
 4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον αδύναμο
 5. Εκπαίδευση. «Θα επισκεφτώ την Πέμπτη το υπ. Παιδείας για να συζητήσουμε για το τολμηρό σχέδιο για την εκπαίδευση του μέλλοντος στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχουν οι εκπαιδευτικοί
 6. Ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες
 7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους εργαζόμενων επιχειρήσεων. Ζήτησα από τον κ. Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας ώστε να σταλεί σε όλη την επικράτεια μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε απόκλιση από την εφαρμογή των εργασιακών δεδομένων
 8. Αναγέννηση της μεσαίας τάξης και ενίσχυση του εισοδήματος
 9. Προστασία περιβάλλοντος
 10. Σύγχρονο ψηφιακό κράτος
 11. Ένα νέο μοντέλο πολιτισμού αλλά και ενημέρωσης με διαφορετική αισθητική
 12. Μια ισχυρή Ελλάδα.

Μετά την εισήγηση Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε το νέο πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, τα στελέχη της κυβέρνησης απαγορεύεται να προσλάβουν συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού ενώ απαγορεύεται η σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο για τις συζύγους και τα παιδιά τους.