10 Ιούλιος 2019, 10:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2019, 09:50

Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης στις 16 Ιουλίου

  • Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης στις 16 Ιουλίου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Μερική έκλειψη Σελήνης που θα είναι ορατή και από την Ελλάδα θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη την Τρίτη 16 Ιουλίου. Η σεληνιακή έκλειψη θα συνδυασθεί με πανσέληνο το ίδιο βράδυ και θα είναι ορατή από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Από τη χώρα μας, ο δίσκος του φεγγαριού θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένος από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης μας θα έχει παρεμβληθεί μεταξύ του δορυφόρου του και του Ήλιου.

Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση (έκλειψη της παρασκιάς) θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00. Στο μεταξύ, η πανσέληνος θα έχει λάβει χώρα στις 00:38 της Τετάρτης.

Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρωθεί, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό. Συνεπώς η έκλειψη θα εξελιχθεί σε αρκετό ύψος, ώστε να μπορεί να γίνει παρατήρηση της ακόμα και από τις αστικές περιοχές.

Τελευταία έκλειψη Σελήνης είχε σημειωθεί φέτος τον Ιανουάριο ενώ έως το τέλος του έτους δεν θα υπάρξει άλλη. Ορατή από την Ελλάδα έκλειψη Σελήνης θα υπάρξει ξανά τον Μάιο του 2022 ενώ ορατή ολική έκλειψη Σελήνης θα έχουμε τον Σεπτέμβριο του 2025.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.