10 Ιούλιος 2019, 09:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2019, 09:20

Συνεδριάζει για πρώτη φορά το Υπουργικό – Οι φάκελοι και οι οδηγίες του Μητσοτάκη

  • Συνεδριάζει για πρώτη φορά το Υπουργικό – Οι φάκελοι και οι οδηγίες του Μητσοτάκη
    Η αίθουσα της Βουλής στην οποία συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Στις 11 το πρωί στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου με διευρυμένη σύνθεση, και ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει φροντίσει ήδη να δώσει στίγματα προθέσεων. Χθες στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη, η οποία αφορούσε τη ΔΕΗ. «Επιδιώκουμε ένα σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ, για τους υπαλλήλους και την επιχείρηση» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα πιεστικό και επείγον.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα ότι η περαιτέρω κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο η ΝΔ επένδυσε πολύ προεκλογικά, αυτό της ασφάλειας του πολίτη, ήταν το αντικείμενο της πρώτης σύσκεψης υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σύσκεψη από την οποία απουσίαζε η ηγεσία της ΕΛΑΣ – πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη ζητηθεί η παραίτηση του αρχηγού Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Πάντως, ένα βασικό ερωτηματικό για το πολυπληθές υπουργικό συμβούλιο, που περιλαμβάνει και την ομάδα «ειδικών αποστολών» (και νέων υφυπουργείων), είναι το πώς θα διοικηθεί και πόσο ισχυρός θα είναι ο κεντρικός μηχανισμός συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Ένα δεύτερο ερωτηματικό είναι αν οι τεχνοκράτες θα λειτουργήσουν ως ένας «αξιολογητής» του προϊστάμενου υπουργού. Κυβερνητικές πηγές είπαν χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη κάθε υπουργός θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του.

Στο φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Σύμφωνα με τον… οδικό χάρτη του Μαξίμου, απαγορεύονται οι προσλήψεις συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. Επίσης, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα (υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς) θα απαγορευθεί οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στους πρώτους κανόνες που θέτει ο πρωθυπουργός είναι και η μείωση των γενικών γραμματειών των υπουργείων σε 60 από 93, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.