9 Ιούλιος 2019, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2019, 21:03

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο

  • Ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη όρισε το ΥΠΕΞ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και τις τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το «Γιαβούζ», το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, βρίσκεται ήδη ανοιχτά της Καρπασίας με άδεια από το ψευδοκράτος, κάτι που σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία είναι μια ενέργεια που αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.

ΥΠΕΞ: Πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα επισημαίνει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας. «Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία, και καλούμε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ανησυχία της Αιγύπτου και της Ρωσίας για τα τουρκικά σχέδια
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες της Άγκυρας αυξάνουν το βαθμό της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Αίγυπτος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μη κλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου», τονίζεται.

Και η Μόσχα σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της για την είσοδο και δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Παρακολουθούμε την κατάσταση στην περιοχή με ανησυχία. Πιστεύουμε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν βοηθά στη δημιουργία συνθηκών για αδιάσπαστη, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση της Φεντερίκα Μογκερίνι. Η υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι η δεύτερη επιχειρούμενη γεώτρηση, δύο μήνες μετά την έναρξη των εργασιών του «Πορθητή» στ’ ανοιχτά της Πάφου, «είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου».