9 Ιούλιος 2019, 21:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2019, 22:44

Ομοσπονδιακό εφετείο δικαιώνει τους επικριτές του Τραμπ στο Twitter!

  • Ομοσπονδιακό εφετείο δικαιώνει τους επικριτές του Τραμπ στο Twitter!
    Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Διατηρώντας την πρωτόδικη απόφαση που εκδόθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, το ομοσπονδιακό εφετείο της Νέας Υόρκης απεφάνθη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζει το Σύνταγμα όταν μπλοκάρει τους επικριτές του στο Twitter! Το 2ο Δικαστήριο Εφετών στο Μανχάταν ομόφωνα αποφάσισε ότι «η Πρώτη Τροπολογία δεν επιτρέπει σε έναν κρατικό αξιωματούχο που χρησιμοποιεί έναν λογαριασμό μέσων κοινωνικής δικτύωσης για επίσημους σκοπούς να αποκλείει άτομα από έναν ανοιχτό διαδικτυακό διάλογο, διότι εξέφρασαν απόψεις με τις οποίες ο αξιωματούχος διαφώνησε».

Ο επίσημος λογαριασμός του Αμερικανού προέδρου στο Twitter έχει 61,8 εκατ. ακολούθους.

Τον περασμένο Ιούλιο το Knight First Amendment Institute στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και άλλοι χρήστες –μεταξύ αυτών ένας ηθοποιός από τη Νέα Υόρκη, ένας καθηγητής κοινωνιολογίας από το Μέριλαντ, ένας αστυνομικός από το Τέξας και μια τραγουδίστρια από το Σιάτλ– κατέθεσαν αγωγή στον Ντόναλντ Τραμπ επειδή τους μπλόκαρε στο Twitter. «Η απόφαση θα συμβάλει στη διασφάλιση της ακεραιότητας και της ζωτικότητας των ψηφιακών χώρων που είναι ολοένα και πιο σημαντικός για τη δημοκρατία μας», σημείωσε ο Τζάμελ Τζαφέρ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Knight.

Τον Μάιο του 2018 η δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Ναόμι Ράις Μπατσγουόλντ διέταξε να ξεμπλοκάρουν ορισμένοι λογαριασμοί. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε χαρακτηρίσει την πρωτόδικη απόφαση «θεμελιωδώς εσφαλμένη», ανακοινώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση. Το υπουργείο υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί το Twitter για να εκφράσει τις απόψεις του, όχι για να προσφέρει ένα δημόσιο φόρουμ για συζήτηση.

Ωστόσο, ο δικαστής Πάρκερ ανέφερε ότι ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ φέρει «όλα τα χαρακτηριστικά ενός επίσημου κρατικού λογαριασμού», και πως αποτελεί «ένα από τα κύρια μέσα του Λευκού Οίκου για τη διεξαγωγή επίσημων εργασιών». Ακόμα πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος και οι βοηθοί του έχουν χαρακτηρίσει τα tweet επίσημες δηλώσεις και ότι ακόμη και τα Εθνικά Αρχεία θεωρούν τις αναρτήσεις του ως επίσημα αρχεία.