9 Ιούλιος 2019, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2019, 17:43

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: Τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία

  • Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: Τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Πολυπρόσωπο και ανδροκρατούμενο είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα που ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, και το οποίο αύριο θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αριθμεί 51 μέλη, εκ των οποίων οι 21 είναι εξωκοινοβουλευτικοί, στην πλειοψηφία τους τεχνοκράτες σε θέσεις υφυπουργών.

Πρόσωπο της ημέρας στις τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων ο προσφάτως διαγραμμένος από το ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός της 17 Νοέμβρη που επιστρέφει σε γνώριμο πόστο. «Η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό χωρίς την ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει», δήλωσε, και τόνισε ότι στόχος είναι «ποτέ ξανά Μάτι». Επιπλέον, με το πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την αρμοδιότητα των φυλακών που μέχρι σήμερα ανήκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης – πρόκειται για την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κεντρικό πρόσωπο και ο νέος υπουργός Οικονομικών –οι Βρυξέλλες ήδη από χθες έστειλαν το μήνυμά τους–, ο οποίος τόνισε ότι επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα. Ο Χρήστος Σταϊκούρας εθεσε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου την ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη όσων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί έντιμα και σκληρά για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.

Από τη μεριά του ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προωθήσει κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του που βρίσκονται λίγο πριν από την κατάθεσή τους στη Βουλή. «Φιλικότερο περιβάλλον προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις» θα δημιουργήσει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης κήρυξε τον ψηφιακό ανένδοτο με στόχο να γίνει πιο εύκολη η ζωή των πολιτών.

Δίνοντας το στίγμα της νέας εξωτερικής πολιτικής, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αποσκοπεί στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας. «Θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας (από τον τίτλο του οποίου αφαιρέθηκε το «Κοινωνικής Πολιτικής»), ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι το έργο του θα ξεκινήσει με τις εκκρεμείς συντάξεις, ενώ σημείωσε ότι μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά. Επίσης προανήγγειλε ότι άμεσα θα ζητήσει την αύξηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας για την πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, ιδίως στις τουριστικές περιοχές.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης έθεσε οκτώ προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων η διάσωση της ΔΕΗ και η επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Στη δε τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών ο νέος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε νομοθετικές παρεμβάσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, καθώς και νέο εκλογικό νόμο για τις βουλευτικές εκλογές που θα προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής και θα δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν της αρέσει, όμως, να προκαλείται και όταν προκαλείται οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μη φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις».

Για τον Μάκη Βορίδη προτεραιότητά είναι η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε τομές και θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά χωρίς αιφνιδιασμούς, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να αποτελεί χώρο πολιτικών αντιπαραθέσεων, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι μέλημα της νέας ηγεσίας είναι η θωράκιση του τουριστικού προϊόντος. «Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» τόνισε η Λίνα Μενδώνη, από τη μεριά της.

Από την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υγείας απουσίαζε ο Παύλος Πολάκης. Ο νέος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, πάντως, δήλωσε ότι με τον υφυπουργό του θα γυρίσουν όλη τη χώρα και θα επισκεφθούν όλες τις δομές Υγείας ώστε να καταγράψουν τα προβλήματα.