9 Ιούλιος 2019, 12:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2019, 13:11

Ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτο)

  • Ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτο)
    Υπουργοί της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ορκίζονται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
  • Ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτο)
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φθάνει με τη σύζυγό του Μαρέβα στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης (φωτ.: InTime)

Με θρησκευτικό όρκο ξεκινούν τη δουλειά από σήμερα τα 51 μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συνοδευόμενα από τις οικογένειές τους και στενούς συνεργάτες μετέβησαν λίγο μετά τις 11:20, στο Προεδρικό Μέγαρο για την καθιερωμένη ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Η τελετή έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Τις επόμενες ώρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων.

Από τους πρώτους που έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τόσο αυτοί οι δύο όσο και οι υφυπουργοί και οι υπουργοί που ακολούθησαν υποσχέθηκαν σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, σεμνότητα και ταχύτητα.

Τι δήλωσαν υπουργοί και υφυπουργοί κατά την είσοδό τους στο Προεδρικό
«Θα προχωρήσουν όλα τόσο γρήγορα που ούτε εσείς δεν θα το πιστεύετε. Δεν θα υπάρχει ούτε μία μέρα ξεκούρασης. Από σήμερα ξεκινά η σκληρή δουλειά», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την άφιξή του. Τρεις λέξεις χρησιμοποίησε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης: «Σοβαρότητα, σεμνότητα και ταχύτητα». Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως είναι «Μεγάλη ευθύνη το υπουργείο Οικονομικών, θα εργαστώ σκληρά και με εντιμότητα».

«Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε περάσει από το ίδιο υπουργείο, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε», δήλωσε ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Υπόσχομαι ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Υποσχεθήκαμε φωτεινή Ελλάδα, τι ποιο Φωτεινό να μιλάμε για τα παιδιά», τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη κατά την άφιξή της.

«Αναλαμβάνω με αυξημένη ευαισθησία, λόγω της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα αξιοποιήσουμε το βέτο στην ΕΕ για να μειώσουμε τις συνέπειες της Συμφωνίας για τη χώρα» τόνισε ο Θεόδωρος Καράογλου, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

«Όλα θα πάνε καλά. Δουλειά, σοβαρότητα, έργο» είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού. Από την πλευρά του ο  Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε ότι: «Είναι μια ημέρα αλλαγής σελίδας. Συντάσσομαι πλήρως με την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα μεγάλο θέμα είναι το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα πρέπει να ακτινοβολεί με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα να είναι ασφαλής χώρα». 

«Είναι μία μεγάλη μέρα, ώρα για δουλειά», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό που μου εμπιστεύτηκε τη φορολογική πολιτική στη δημόσια περιουσία. Θα κάνουμε να πάντα ώστε να έρθει ανάπτυξη και καλά αμοιβόμενες εργασίες», ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Ό,τι είναι να πούμε θα το πούμε στο υπουργείο», είπε στους δημοσιογράφους ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο νέος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Νιώθω χαρούμενος για το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού. Είναι η βαριά οικονομία της χώρας. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό». Ο Χρήστος Δήμας, νέος υφυπουργός Ανάπτυξης: «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι σωστό έχουμε, θα το κρατήσουμε».

«Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ναυτιλιακά δρώμενα. Πιάνουμε αμέσως δουλειά, η ναυτιλία στην Ελλάδα θα βρει τη θέση που της αξίζει», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης. «Είναι μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Έχουμε συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης. Θα δουλέψουμε ώστε να μην απογoητεύσουμε τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.