9 Ιούλιος 2019, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2019, 09:02

Σήμερα η ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

  • Σήμερα η ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
    Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Στις 12:00 ορκίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη που αν και διαθέτει μόλις 18 υπουργούς, έχει συγχρόνως 29 υφυπουργούς και δύο αναπληρωτές υπουργούς, ενώ ξεχωρίζει γιατί για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση έχει στις τάξεις της 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Τα στελέχη αυτά αν και δεν έχουν κυβερνητική εμπειρία έχουν διακριθεί στους επαγγελματικούς χώρους τους και ο μόνος λόγος που εμπλέκονται στη διακυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, είναι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και η κρισιμότητα των στιγμών.

Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει την Τετάρτη, σε πλήρη σύνθεση, και θα γίνει στη Βουλή. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται με την συμμετοχή μόνο των υπουργών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως όλα τα βασικά υπουργεία αναλαμβάνουν έμπειρα πολιτικά στελέχη, είτε στελέχη που διατηρούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον νέο πρωθυπουργό. Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ και ο Τάκης Θεοδωρικάκος το υπουργείο Εσωτερικών. Επτά υπουργοί μπορεί να έχουν κομματική η κοινοβουλευτική εμπειρία, αλλά από διοίκηση δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Άμυνας , Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης , Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών, αλλά και η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού.