9 Ιούλιος 2019, 00:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2019, 23:44

Για σωματεμπορία ανηλίκων διώκεται στις ΗΠΑ ο δισεκατομμυριούχος Τζέφρι Επστάιν

  • Για σωματεμπορία ανηλίκων διώκεται στις ΗΠΑ ο δισεκατομμυριούχος Τζέφρι Επστάιν
    Ο εισαγγελέας Τζέφρι Μπέρμαν παρουσιάζει στους δημοσιογράφους την υπόθεση σύλληψης του Τζέφρι Επστάιν (φωτ.: EPA / Jason Szenes)

«Αθώος» για τις κατηγορίες που του αποδίδονται δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος χρηματιστής και φιλάνθρωπος Τζέφρι Επστάιν ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, στο οποίο οδηγήθηκε για την πρώτη ακρόαση μετά την άσκηση δίωξης για σωματεμπορία ανηλίκων και για συνομωσία με στόχο τη σωματεμπορία ανηλίκων.

Ο 66χρονος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου, σχεδόν μια δεκαετία μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις Αρχές της Φλόριντας.

Γνωστός για τις κοινωνικές επαφές του με πολιτικούς και μέλη βασιλικών οίκων, μπήκε στο στόχαστρο για πρώτη φορά το 2005, μετά από καταγγελίες ότι στην έπαυλή του στο Παλμ Μπιτς κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικες. Τότε είχε ισχυριστεί ότι υπήρχε συναίνεση και ότι νόμιζε ότι οι κοπέλες ήταν ενήλικες.

Μέχρι το 2007 ο φάκελος της υπόθεσης περιλάμβανε δεκάδες καταγγελίες, ακόμα και για κακοποίηση 14χρονων. Στο κατηγορητήριο αναφερόταν ότι πλήρωνε υπαλλήλους του για να του φέρνουν τα υποψήφια θύματα και ότι έδινε εντολές σε άλλα πρόσωπα να κακοποιούν τις νεαρές γυναίκες. Όμως, μετά τη συμφωνία με τις Αρχές της Φλόριντας, ο Τζέφρι Επστάιν δήλωσε ένοχος για ένα αδίκημα ήσσονος σημασίας και καταδικάστηκε σε ποινή 13 μηνών σε κομητειακή φυλακή, διάστημα κατά το οποίο μπορούσε να πηγαίνει κανονικά στο γραφείο του.

Πολλά από τα θύματά του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε η ομοσπονδιακή νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των θυμάτων, καθώς στερήθηκαν την ευκαιρία να ακουστεί και η δική τους άποψη. Τον περασμένο Φεβρουάριο ένας δικαστής στη Φλόριντα δικαίωσε τις γυναίκες αυτές κρίνοντας ότι η συμφωνία παραβίαζε το νόμο.

Παρ’ όλα αυτά τον περασμένο μήνα το υπουργείο Δικαιοσύνης έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακυρωθεί η συμφωνία. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των εισαγγελέων που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση του συμβιβασμού ήταν και ο Άλεξ Ακόστα, ο νυν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.