8 Ιούλιος 2019, 23:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2019, 22:41

Το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αναμένει το Eurogroup

  • Ικανοποίηση της ΕΚΤ για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα το 2019
    Άποψη της Ακρόπολης πάνω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αναμένει το Eurogroup, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων μετά το πέρας της συνεδρίασης της Δευτέρας, οι οποίοι παράλληλα έστειλαν το μήνυμα στην Αθήνα ότι δε θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Η πολιτική και οικονομική διαδικασία πρέπει να είναι ανθεκτική στους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αξιοπιστία», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι «οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις».

«Αν κάποιος τις σπάσει, είναι το πρώτο βήμα για να χαθεί η εμπιστοσύνη, κάτι που οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και τελικά της ανάπτυξης», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, συνοψίζοντας την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που παρουσιάστηκε, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή μετά το πρόγραμμα, αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις». Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η «εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση» που πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε με τη σειρά του στο γεγονός ότι, αν και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τέσσερα ή οχτώ χρόνια πριν, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τη χρηματοδότηση από τις αγορές η τρέχουσα έκθεση των θεσμών εκφράζει ανησυχίες για τα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες και ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο από όλα τα μεγάλα κόμματα. Όπως σημείωσε, αυτά τα μέτρα δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη και αποτελούν ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις δημόσιες επενδύσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, υποστήριξε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές της κυβέρνησης στο δεύτερο μισό του έτους, και κυρίως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2020.

O Κλάους Ρέγκλινγκ θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο, και επομένως, όπως είπε, θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τη νέα κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της αλλαγής του στόχου προωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και της μη εφαρμογής του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπογράμμισε ότι το πρώτο αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να αλλάξει, με δεδομένο ότι εκεί βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για το αφορολόγητο, όμως, ανέφερε ότι αποτελεί ζήτημα «προτεραιοτήτων» της νέας κυβέρνησης το πώς θα εκπληρώσει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει σχετική συζήτηση.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χρ. Βασιλάκη.