8 Ιούλιος 2019, 22:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2019, 21:24

Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει τα γεωτρύπανά μας, δηλώνει ο Ερντογάν

  • Η Τουρκία «κλείδωσε» περιοχές στην ΑΟΖ της Κύπρου για γεωτρήσεις
    (Φωτ.: Twitter / Fatih Dönmez)

Ρητορική σε υψηλούς τόνους από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται ήδη στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός της χωρικής θάλασσας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της πρώτης παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο «Πορθητής».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει τα δύο γεωτρύπανα, που «σε συντονισμό συνεχίζουν τη διαδικασία στο πλαίσιο του οδικού χάρτη».

Αν και ευχήθηκε από εδώ και μπρος να μην υπάρξουν προβλήματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο («ευχή μου είναι να συνεχίσουμε μια νέα διαδικασία στην Ελλάδα μέσα σε ειρηνική αλληλεγγύη» είπε απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα ελληνική κυβέρνηση), εντούτοις σημείωσε ότι καμία από τις φωνές δεν θα εμποδίσει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. «Και στην τελευταία συνάντηση των G20,της διεθνούς κοινότητας, με τον ίδιο τρόπο εκφράσαμε αυτή την ευαισθησία μας σε κάποιους ηγέτες με τους οποίους συναντηθήκαμε», πρόσθεσε.

Τη γεώτρηση ανοιχτά της Καρπασίας καταδίκασε με τον πιο εμφατικό τρόπο η Λευκωσία, η οποία δηλώνει ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».