8 Ιούλιος 2019, 19:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2019, 18:42

Ανατροπή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: Έλληνας κέρδισε υπόθεση ιδιοκτησίας

  • Ανατροπή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: Έλληνας κέρδισε υπόθεση ιδιοκτησίας
    (Φωτ.: tv100.com)

Με μια άνευ προηγουμένου απόφαση, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ανέτρεψε την ανάκληση πιστοποιητικού κληρονομιάς από τον Ιωάννη Μαδυτινό, πολίτη χωρίς τουρκική υπηκοότητα.

Ο ενάγοντας, που έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη, έχασε την υπηκοότητα όταν απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια το 1986, αν και ο νόμος θέτει ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να μπορεί κάποιος να παραιτηθεί από την υπηκοότητα.

Το 1997 ο Ιωάννης Μαδυτινός, μοναδικός κληρονόμος της περιουσίας της οικογένειάς του, ζήτησε πιστοποιητικό κληρονομιάς από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Η Δικαιοσύνη αναγνώρισε την αξίωσή του, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας προχώρησε σε αγωγή με το σκεπτικό ότι δεν είναι πλέον Τούρκος πολίτης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάκληση του πιστοποιητικού το 2001, όμως ο Ιωάννης Μαδυτινός άσκησε έφεση, η οποία όμως απορρίφθηκε επειδή άλλαξε «εθελούσια» ιθαγένεια.

Εφόσον το ζήτημα δεν μπορούσε να επιλυθεί στα τοπικά δικαστήρια, το 2015 προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο ζήτησε να γίνει επανάληψη της δίκης με το σκεπτικό ότι υπήρξε παραβίαση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Στην απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητες» όλες τις προηγούμενες αποφάσεις, επιδικάζοντας παράλληλα αποζημίωση για τα δικαστικά έξοδα.

«Η ανάκληση του πιστοποιητικού κληρονομιάς δεν παρουσιάστηκε με εύλογη και επαρκή αιτιολόγηση, παρόλο που δεν υπάρχει αντίστοιχα σιωπηρή διαταγή που να προβλέπει ότι οι Τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να αποκτήσουν περιουσία στην Ελλάδα, από την άποψη της αρχής της αμοιβαιότητας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το σκεπτικό της δικαίωσης του Ιωάννη Μαδυτινού.

  • Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr.