8 Ιούλιος 2019, 16:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2019, 16:46

Η Κύπρος καταδικάζει την τουρκική γεώτρηση ανοιχτά της Καρπασίας

  • Το «Γιαβούζ» πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: Twitter / Havadis)

Με μια ανακοίνωση του εκδόθηκε από την Προεδρία, η Λευκωσία καταδικάζει με έντονο τρόπο την άφιξη του «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός της χωρικής θάλασσας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της πρώτης παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο «Πορθητής».

Λευκωσία: Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Συνεχίζει να καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλάσσιων ζωνών της. Αντί να προσέλθει στο διάλογο, ως την καλεί η διεθνής κοινότητα, εσκεμμένα τον αποφεύγει, με στόχο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα», τονίζεται.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας επισημαίνεται ακόμα ότι είναι πραγματικά παράδοξο το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ισχυρίζεται ότι ενεργεί κατόπιν «αδειοδότησης» ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Η Λευκωσία, πάντως, καλεί την Άγκυρα σε διάλογο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί, ο οποίος θα «οδηγήσει σε λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση η οποία, ανάμεσα στ’ άλλα, θα δώσει απαντήσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της απαράδεκτης Τουρκικής κατοχής».

Τέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.