8 Ιούλιος 2019, 15:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2019, 15:27

Όλο το πρόγραμμα του 21ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Όλο το πρόγραμμα του 21ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Από το 20ό Συναπάντημα (φωτ.αρχείου: Οργανωτική Επιτροπή)

Νέοι από ποντιακούς συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν δώσει ραντεβού από τις 18 έως 21 Ιουλίου, στις πλαγιές του Βερμίου, στην Παναγία Σουμελά Βέροιας προκειμένου να πάρουν μέρος στο 21ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. 

Όλες οι φετινές εκδηλώσεις του Συναπαντήματος θα είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το pontos-news.gr παρουσιάζει σήμερα το αναλυτικό πρόγραμμα του Συναπαντήματος, όπως το αποκάλυψε η οργανωτική επιτροπή. Την Πέμπτη 18 Ιουλίου μετά την άφιξη και τακτοποίηση των αποστολών στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, στις εγκαταστάσεις του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» θα πραγματοποιηθεί ποντιακό γλέντι καλωσορίσματος. Για την επόμενη ημέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί η προβολή του ντοκιμαντέρ Η μπάντα του Νίκου Ασλανίδη και αργότερα το απόγευμα θα γίνει η επίσημη έναρξη του Συναπαντήματος. Θα ακολουθήσει εισήγηση από τον Νίκο Λυγερό με θέμα «100 χρόνια αντίστασης στη λήθη της Γενοκτονίας» και δρώμενο από την οργανωτική επιτροπή και τέλος δείπνο.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου θα είναι μια ημέρα γεμάτη δράσεις και εισηγήσεις για τους νέους που θα βρίσκονται στην Παναγία Σουμελά. Το πρωί δύο νέα παιδιά, μέλη του Συναπαντήματος η Άννα Σαρηγιαννίδου και ο Χαράλαμπος Φανιάδης θα μιλήσουν στους συνομηλίκους τους για τα θέματα «Το Ισλάμ στον Πόντο» και «Αμάραντο, στη μνήμη και στη φύση» αντίστοιχα. Έπειτα θα πραγματοποιηθεί το παιχνίδι γνώσεων «Παίζοντας γνωρίζουμε τον Πόντο» από τους Δημήτρη Νικολαΐδη και Νίκο Παλασίδη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθούν εργαστήρια με θέμα τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τα οποία θα περιλαμβάνουν ζωγραφική, μουσική και γαστρονομία με τους συμμετέχοντες να δημιουργούν όλοι μαζί τέχνη. Το βράδυ θα γίνει αναπαράσταση του ποντιακού γάμου από το Σύλλογο Ζυγού Καβάλας, γεύμα και ποντιακό γλέντι.

Η τελευταία ημέρα θα αρχίσει με εκκλησιασμό για τα μέλη του Συναπαντήματος και μνημόσυνο για τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές, κατάθεση στεφάνων, ανάγνωση και έγκριση ψηφίσματος, αναμνηστική φωτογραφία των μελών και αποχώρηση των αποστολών.

Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, το φετινό Συναπάντημα θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να θυμηθούν τα πάθη των προγόνων τους αλλά κυρίως να βροντοφωνάξουν πως τίποτα δεν ξεχνιέται και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονία των Ποντίων συνεχίζεται.

Ελένη Κάλλη