8 Ιούλιος 2019, 13:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2019, 13:49

Θερινές εκπτώσεις 2019: Από σήμερα έως τις 31 Αυγούστου

  • Από 13/1 έως και 29/2 οι χειμερινές εκπτώσεις – Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 19/1
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Πρώτη μέρα των θερινών εκπτώσεων σήμερα και οι έμποροι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το πώς θα κινηθεί η αγορά έως τις 31 Αυγούστου.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου, τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα, από τις 11:00 έως τις 20:00.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις εκπτώσεις επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Καθώς πλέον ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές πρόκειται να ψωνίσουν στις εκπτώσεις και από ηλεκτρονικά καταστήματα, η Google δίνει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για ασφαλείς αγορές:

  1. Πριν ακόμη ξεκινήσετε τις αγορές σας, εξασφαλίστε ότι το site κάνει χρήση ασφαλούς σύνδεσης https://. Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να κοιτάξετε την μπάρα διεύθυνσης (θα δείτε ένα εικονίδιο με τη μορφή λουκέτου στην μπάρα, αν χρησιμοποιείτε Google Chrome).
  2. Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε το site, καλό είναι να συμβουλεύεστε πρώτα το κομμάτι «Ποιοι είμαστε» ή το «Επικοινωνία», ώστε να βρείτε έγκυρες πληροφορίες για τον πωλητή.
  3. Εάν σε ένα site σάς ζητούν προσωπικά στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας (π.χ. στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφαλείας ή κωδικό), καλό είναι να μην το εμπιστευθείτε, μιας και τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι ενδεικτικές απόπειρας ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).
  4. Αποφύγετε να πραγματοποιήσετε οικονομικές συναλλαγές από υπολογιστές δημόσιας χρήσης. Αντίστοιχα, αποφύγετε την είσοδο σε λογαριασμούς που περιέχουν τα οικονομικά σας στοιχεία (π.χ. τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμούς καρτών σε site e-commerce) από κοινόχρηστους υπολογιστές.
  5. Εξακριβώστε αν το site στο οποίο κάνετε τις αγορές σας παρέχει ασφάλεια αγορών (buyer protection) και διαβάστε με προσοχή τους όρους και τις ρήτρες σχετικά με το θέμα πληρωμής σε περίπτωση επιστροφών.