6 Ιούλιος 2019, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2019, 15:46

Deutsche Welle: Η ψήφος των απόδημων έμεινε στο συρτάρι

  • Deutsche Welle: Η ψήφος των απόδημων έμεινε στο συρτάρι
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Παρά τις υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού παρέμεινε στο συρτάρι και έτσι, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ούτε σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, κάτι που τελικά δεν έκανε, παρόλο που η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε πριν από μήνες το έργο της. «Τον Απρίλιο η επιτροπή παρέδωσε μάλιστα τη σχετική τελική εισήγησή της στον αρμόδιο υπουργό Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος επρόκειτο να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη διακομματική συναίνεση (το σύνταγμα επιτάσσει πλειοψηφία 2/3 για τον σχετικό εκτελεστικό νόμο)», σημειώνει η Deutsche Welle, προσθέτοντας πως με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που οδήγησαν στις αυριανές πρόωρες εκλογές, το θέμα μπήκε και πάλι στο συρτάρι.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές «θα παραλάβει εκτός των άλλων και τη σκυτάλη της ανεκπλήρωτης αυτής υποχρέωσης προς τους Έλληνες του εξωτερικού», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Χάθηκε άλλη μια ευκαιρία για τους απόδημους
«45 χρόνια μετά την μεταπολίτευση και δυστυχώς οι Έλληνες απόδημοι της Γερμανίας περιμένουμε ακόμη την υλοποίηση των υποσχέσεων των πολιτικών μας για καθιέρωση της ψήφου στον τόπο διαμονής μας», δήλωσε στη DW ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας Κώστας Δημητρίου. «Δυστυχώς άλλη μια ευκαιρία χάθηκε από την τωρινή αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις παραμείναμε μόνο στα λόγια. Οι Έλληνες στη Γερμανία προσμένουμε πλέον στην εξαγγελία του αρχηγού της ΝΔ κ. Μητσοτάκη ο οποίος δεσμεύτηκε ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει θα είναι και η υλοποίηση αυτού του διαχρονικού αιτήματός μας. Από αυτό ακριβώς θα κριθεί από εμάς τους Έλληνες της Γερμανίας. Ευχόμαστε να τηρήσει την υπόσχεσή του στο ακέραιο και περιμένουμε να γίνει πράξη επιτέλους η ψήφος των αποδήμων», συμπλήρωσε μιλώντας πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

Επιστολή-φωτιά προς Τσίπρα
Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών πάντως (το αίτημα διατυπώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960) δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Σε πολλές μεταναστευτικές οργανώσεις παγιώνεται πλέον η αντίληψη ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση για μια οριστική και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες διευθέτηση του ζητήματος, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Για να έχει η νέα προσπάθεια μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σε αυτόν θα πρέπει να ενταχθούν όμως αυτή τη φορά και οι ίδιοι οι Απόδημοι και οι οργανώσεις τους. Είναι πράγματι άξιον απορίας πώς ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του δεκάδες ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά κανένα δεν τον έφερε στη Γερμανία για να συζητήσει με τις μεταναστευτικές οργανώσεις το μάλλον σημαντικότερο ζήτημα του χαρτοφυλακίου του», επισημαίνει μάλιστα το δημοσίευμα για το ζήτημα της συμμετοχής των απόδημων στις εθνικές εκλογές.

«Στις μεταναστευτικές οργανώσεις της Ευρώπης πάντως επικρατεί οργή. Σε κοινή τους επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, η ΟΕΚ Γερμανίας και οι κοινότητες Βρυξελλών, Άμστερνταμ, Μάλτας, Νορβηγίας, Ισλανδίας καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Κύπρου επιρρίπτουν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του και γι΄αυτό νοιώθουν εξαπατημένοι. “Ήταν στο χέρι σας να δώσετε δικαίωμα ψήφου για όλους τους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παραθυράκια. Αυτό ήταν το πραγματικά δίκαιο. Και δεν το κάνατε πράξη”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή των ελληνικών κοινοτήτων εξωτερικού», καταλήγει η Deutsche Welle.