6 Ιούλιος 2019, 20:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2019, 18:57

Ανδριάντας για τον Κώστα Βάρναλη στη Βουλγαρία, στην Ανατολική Ρωμυλία

  • Ανδριάντας για τον Κώστα Βάρναλη στη Βουλγαρία, στην Ανατολική Ρωμυλία
    (Πηγή: Βιβλιοθήκη Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη)

Στην πόλη Μπουργκάς της Βουλγαρίας (τον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας για τους Έλληνες) σε λίγο καιρό ένας από τους κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες και ποιητές, ο Κώστας Βάρναλης, θα αποκτήσει τον δικό του ανδριάντα, δίπλα σε εκείνους των φημισμένων συμπολιτών του, Βούλγαρων ηθοποιών Γκεόργκι Καλογιάντσεβ και Απόστολ Καραμίτεβ.

Ο Κώστας Βάρναλης γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Η πρόταση για την τοποθέτηση του ανδριάντα στην αλέα δίπλα στην είσοδο του θερινού θεάτρου στο παραθαλάσσιο πάρκο της πόλης έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν τον περασμένο Μάιο στη γενέτειρα του ποιητή για τα 45 χρόνια από το θάνατό του. Παράλληλα, σε λύκειο του Μπουργκάς θα δημιουργηθεί τάξη για την εντατική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

«Τόσα χρόνια ήταν ένα μείον για την πόλη του Μπουργκάς να μην αξιοποιήσει ένα πνευματικό μέγεθος σαν τον Κώστα Βάρναλη», σχολίασε μιλώντας στην εφημερίδα 24 Chasa ο Βασίλης Μιχαλέλης, χημικός-μηχανικός και μεταφραστής, μέλος του ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου «Αριστοτέλης - Γέφυρα πολιτισμού».

Ο ανδριάντας για τον «Μαυροθαλασσίτη Έλληνα της διασποράς» θα φιλοτεχνηθεί από Έλληνα γλύπτη. «Ο Κώστας Βάρναλης λόγω των λογοτεχνικών αρετών που διακρίνουν το έργο του, αλλά και των ιδεολογικών του καταβολών, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο πολυμεταφρασμένους, πολυδιαβασμένους και αγαπημένους στη Βουλγαρία Έλληνες συγγραφείς και ποιητές», σχολίασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μεταφράστρια ελληνικής λογοτεχνίας Ζντράβκα Μιχάιλοβα.