6 Ιούλιος 2019, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2019, 13:28

10 ιατρικοί μύθοι που παραμένουν αν και έχουν καταρριφθεί εδώ και χρόνια

 • 10 ιατρικοί μύθοι που παραμένουν αν και έχουν καταρριφθεί εδώ και χρόνια
  (Φωτ.: pixabay.com)

Έναν «κατάλογο» με πρακτικές που αποτελούν ιατρικούς μύθους μιας και έχουν «ακυρωθεί» πλήρως από μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία ιατρικά περιοδικά από το 2011 έως το 2017, συνέταξε μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον δρ Βινάι Πρασάντ του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον. «Όσοι επισκέπτονται τους γιατρούς συνήθως έχουν μια ταπεινοφροσύνη μπροστά στην αυθεντία. Ωστόσο πολλές –αν και όχι όλες– συνήθεις ιατρικές πρακτικές έχουν πια αμφισβητηθεί», δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης αναφερόμενος στις 400 περίπου πρακτικές που περιλαμβάνεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife.

Παρακάτω παρατίθενται δέκα ενδεικτικά επιστημονικά ευρήματα, γνωστά και ως «ιατρικές ανατροπές», που έρχονται σε αντιδιαστολή με τις μεθόδους και τις συμβουλές που κάποιοι γιατροί συνεχίζουν να δίνουν.

 1. Οι αλλεργίες στα φιστίκια θα εμφανιστούν ό,τι και αν κάνουν οι γονείς.
  Μέχρι τώρα οι γιατροί συμβούλευαν τους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τα φιστίκια τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως ο κίνδυνος αλλεργίας δεν αυξάνεται ακόμα και αν το παιδί έρθει σε επαφή με την συγκεκριμένη τροφή ήδη από το πρώτο έτος της ζωής του.
 2. Το ιχθυέλαιο δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών της καρδιάς.
  Αν και τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μειώνουν τις φλεγμονές και ισορροπούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων –και τα δύο είναι παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές νόσους–, σε μια έρευνα 12.500 ατόμων που βρίσκονταν σε ομάδες υψηλού κινδύνου τα καθημερινά συμπληρώματα ωμέγα-3 δεν έδειξαν προστατευτικές ιδιότητες έναντι της καρδιοπάθειας.
 3. Οι κούκλες (προσομοιώσεις βρεφών) δεν μειώνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης στην εφηβεία.
  Η αρχική ιδέα ήταν πως οι έφηβες που είχαν τέτοιου είδους κούκλες έρχονταν νωρίτερα αντιμέτωπες με τις υποχρεώσεις του να έχεις ένα μωρό. Ωστόσο, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι κορίτσια που έχουν τέτοια παιχνίδια είναι ελαφρώς πιθανότερο να έχουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
 4. Το γκίνγκο μπιλόμπα δεν προστατεύει από την απώλεια μνήμης και την άνοια.
  Το συμπλήρωμα που φτιάχτηκε από τα φύλλα του δέντρου γκίνγκο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρχαία κινεζική ιατρική και εξακολουθεί να προωθείται ως ένας τρόπος διατήρησης της μνήμης. Όμως μια μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 έδειξε οριστικά ότι ουσιαστικά είναι άχρηστο για το σκοπό αυτό – εντούτοις, εξακολουθεί να έχει πωλήσεις ύψους 249 εκατ. δολαρίων.
 5. Τα οπιοειδή δεν συμβάλλουν περισσότερο στη μείωση του πόνου σε σχέση με άλλα φάρμακα.
  Μολονότι τα οπιοειδή είναι ισχυρά φάρμακα, μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών έδειξε ότι υπάρχουν πολύ πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις (ασπιρίνη, ιμπουπροφέν κ.ά.) που ανακουφίζουν τον πόνο εξίσου καλά.
 6. Η θεραπεία με τεστοστερόνη δεν βοηθά τους ηλικιωμένους άνδρες να διατηρούν τη μνήμη τους.
  Μερικοί άνδρες έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και προβλήματα μνήμης και έτσι οι πρώτες μελέτες είχαν υπονοήσει ότι οι μεσήλικες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνονταν να έχουν καλύτερα διατηρημένο ιστό σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους. Οι ηλικιωμένοι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνονταν επίσης να τα πηγαίνουν καλύτερα στις δοκιμασίες ψυχικής λειτουργίας. Αλλά μια αυστηρή κλινική δοκιμή έδειξε ότι η τεστοστερόνη δεν ήταν καλύτερη από ένα χάπι ζάχαρης (πλασίμπο) ως προς την προσπάθεια αποτροπής της απώλειας μνήμης.
 7. Το καθάρισμα του σπιτιού από ακάρεα, σκόνη, ποντίκια και κατσαρίδες δεν βοηθά με το άσθμα.
  Ήταν ευρέως διαδεδομένο ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτού του είδους τα παράσιτα μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις άσθματος, κάτι που όμως διαψεύστηκε από μια επιστημονική έρευνα το 2017.
 8. Οι μετρητές βημάτων και οι υπολογιστές θερμίδων βοηθούν στην απώλεια βάρους.
  Φαίνεται πως ισχύει το αντίθετο. Ανάμεσα σε 470 άτομα που έκαναν δίαιτα εκείνοι που δεν χρησιμοποιούσαν τέτοιες συσκευές υπολογισμού έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους που χρησιμοποιούσαν.
 9. Στη ρήξη μηνίσκου προτιμότερη είναι η φυσικοθεραπεία.
  Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο χειρουργούνται πολλές χιλιάδες ασθενείς που φοβούνται ότι αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά θα καθυστερήσουν να απαλλαγούν από τον πόνο. Αλλά μια μελέτη σε ασθενείς με ρήξη μηνίσκου και μέτριας σοβαρότητας αρθρίτιδα που έκαναν είτε χειρουργική επέμβαση είτε φυσικοθεραπεία για έξι μήνες έδειξε ότι εμφάνισαν βελτίωση στον ίδιο βαθμό.
 10. Αν «σπάσουν τα νερά» μιας εγκύου πρόωρα το μωρό δεν είναι ανάγκη να γεννηθεί αμέσως.
  Μερικές φορές, λίγες εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία γέννας, σπάει η μεμβράνη που περιβάλλει το έμβρυο και διαρρέει το αμνιακό υγρό. Οι γυναικολόγοι, που ανησυχούν μήπως το έμβρυο πάθει κάποια βακτηριακή λοίμωξη αφού πια δεν ζει σε αποστειρωμένο περιβάλλον, θεωρούν αναγκαίο να επισπεύσουν τον τοκετό. Όμως μια κλινική μελέτη βρήκε ότι το έμβρυο δεν κινδυνεύει περισσότερο, αν οι γιατροί το παρακολουθούν προσεκτικά όσο περιμένουν να επέλθει φυσιολογικά ο τοκετός. Στην πραγματικότητα τα μωρά που δεν «βιάστηκαν» να γεννηθούν είναι πιο υγιή από εκείνα που είδαν το φως εσπευσμένα μετά το «σπάσιμο των νερών».
 • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΛΥ-ΠΔΡ.