6 Ιούλιος 2019, 15:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2019, 14:37

23ος Ακριτικός Κύκλος: Το μουσικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • 23ος Ακριτικός Κύκλος: Το μουσικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
    (Φωτ.: Facebook / Ράδιο Ακρίτες)

Είναι το ετήσιο ραντεβού στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, οι εκδηλώσεις παράδοσης και πολιτισμού με ποντιακό χρώμα που αποτελούν θεσμό για πάνω από δύο δεκαετίες. Ο 23ος Ακριτικός Κύκλος από το Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και το «Ράδιο Ακρίτες» άνοιξε στις 27 Ιουνίου και έκλεισε την 1η Ιουλίου γεμίζοντας με χρώμα, μουσική και ζωντάνια το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Οι πενθήμερες εκδηλώσεις ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η έναρξη για τον 23ο Ακριτικό Κύκλο δόθηκε από το άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα, από το οποίο ξεκίνησε μια πομπή με μουσική και πανό για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πολιτιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έδωσαν το παρών με τα χορευτικά τους συγκροτήματα, όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων.

«Ένας αιώνας από τη Γενοκτονία συμπληρώνεται φέτος και η ιστορία εξακολουθεί να γράφεται, με τη μνήμη να παραμένει ζωντανή. Κανείς μας δεν ξεχνά τον ξεριζωμό, τις συμφορές, τις διώξεις του ποντιακού γένους. Η μνήμη και η ψυχή μας μένει πάντα όρθια, δίπλα στους προγόνους μας», είχε τονίσει μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Έτσι, στη μεγάλη εκδήλωση με την οποία τη Δευτέρα έπεσε η αυλαία του 23ου Ακριτικού Κύκλου, το μουσικό εργαστήρι «Ορφέας» των «Ακριτών του Πόντου» με επικεφαλής τον Γιώργο Πουλαντζακλή παρουσίασε ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο οποίο τραγούδησαν η Μελίνα Χατζηκαμάνου και ο Χρήστος Γεωργιάδης.

Ποντιακή λύρα έπαιξαν οι: Μιχάλης Μαυρομάτης, Κωνσταντίνος Αμοιράς, Βασιλική Χαραλαμπίδου, Αρσένιος Χαραλαμπίδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου, Θόδωρος Ανδρεανίδης, Μιχάλης Πασενίδης, Μαρία Συμεωνίδου, Παναγιώτης Σαρίδης Παναγιώτης και Άννα-Μαρία Καραγιαννίδου. Στα κρουστά ο Γιάννης Κουτσάκης και η Αθηνά Χατζίκου, στο νταούλι ο Παναγιώτης Μόσχος και ο Θεόδωρος Μουρατίδης, στα πλήκτρα ο Αλέξανδρος Χαρίδης, στο κλαρινέτο η Θεοδώρα Τρέβλα, στο ούτι ο Στέλιος Χαραλαμπίδης και στο σάζι ο Χρήστος Τρέβλας.


(Βίντεο: Νίκος Αλβανούδης)

Μία ημέρα πριν, την Κυριακή 30 Ιουνίου, τις εντυπώσεις κέρδισε η χορωδία των «Ακριτών του Πόντου» υπό τον Μιχάλη Καλιοντζίδη, ο οποίος άφησε για λίγο τη λύρα και καθοδήγησε τους χορωδούς και τους μουσικούς.


(Βίντεο: Νίκος Αλβανούδης)

Εκδηλωσεις