6 Ιούλιος 2019, 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2019, 10:48

Πέθανε ο μεγάλος κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας

  • Πέθανε ο μεγάλος κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας
    (Φωτογραφία αρχείου)

Ένας από τους θρύλους της ελληνικής ροκ μουσικής, ο κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών. Ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Socrates μυήθηκε στη μουσική από τον πατέρα του και τους θείους του – εκτός από κιθάρα έπαιζε ακορντεόν και τύμπανα.

Μεγάλωσε στον Πειραιά όπου το 1966 αρχικά «γεννήθηκε» το συγκρότημα Persons, μαζί με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο. Οι Socrates διαλύθηκαν το 1983.

Πρότυπα του, όπως είχε δηλώσει, ήταν ο Τζίμι Χέντριξ και ο Τάσος Χαλκιάς. Για τον ίδιο έχουν πει ότι η ηλεκτρική κιθάρα στα κομμάτια των Socrates μοιάζει με το παίξιμο του Ρίτσι Μπλάκμορ των Deep Purple, γι’ αυτό και θεωρείται ότι αν τη δεκαετία του 1970 ηχογραφούσε στις ΗΠΑ αντί στην Ελλάδα το όνομά του σήμερα θα ήταν γνωστό σε όλον τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.