5 Ιούλιος 2019, 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2019, 19:18

Φωτιά Εύβοια: Νέα μέτωπα και αναζωπυρώσεις

  • Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Δείτε το χάρτη επικινδυνότητας
    Πυροσβέστης επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην θέση Αυλωνάρι- Πύργιο του Δήμου Κύμης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ασβεστόπουλος)

Δεν έχει τέλος το θρίλερ που εκτυλίσσεται στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου τις τελευταίες 27 ώρες. Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκεί που οι πυροσβέστες πίστευαν ότι θα μπορέσουν να τιθασεύσουν τις φλόγες, οι οποίες εκτείνονται σε ένα μέτωπο μήκους 5 έως 7 χιλιομέτρων, ξαφνικά προκύπτουν αναζωπυρώσεις και δημιουργούν νέο μεγάλο πρόβλημα αφού πολλαπλασιάζονται τα πύρινα μέτωπα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων παραμένει πολύ δύσκολο, καθώς την ώρα που επιχειρούσαν σε διάφορα κύρια μέτωπα, είδαν τη φωτιά να πλησιάζει στο χωριό Τραχήλι. Για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες δόθηκε εντολή προληπτικά να εκκενωθεί το χωριό, αλλά την τελευταία στιγμή, όπως και χθες, ο άνεμος άλλαξε πορεία και έτσι ο κίνδυνος απομακρύνθηκε (προσωρινά;) από το συγκεκριμένο σημείο.

Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες περιοχές οι άνεμοι φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, γεγονός το οποίο δυσκολεύει τις κινήσεις από την πλευρά των πυροσβεστών. Αναζωπυρώσεις έχουμε την τελευταία ώρα και στο χωριό Θαρούνια, όπου και χθες παρουσιάστηκε κίνδυνος, χωρίς ωστόσο η φωτιά να πλησιάσει τα σπίτια.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη από καπνούς και έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση, ιδιαίτερα για τους κατοίκους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μια ώρα περίπου, οι κάτοικοι στο χωριό Δάφνη Αυλωναρίου αισθάνθηκαν τον κίνδυνο καθώς έβλεπαν τις φλόγες να έχουν πλησιάσει τα όρια του χωριού τους και οι καπνοί να έχουν καλύψει ακόμη και τα σπίτια τους. Πριν επιδεινωθεί η κατάσταση, ευτυχώς για τους ανθρώπους εκεί, την προέλαση της φωτιάς ανέκοψαν τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και αυτήν τη στιγμή, σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς, συνολικά επιχειρούν 331 πυροσβέστες με 101 οχήματα.

Από αέρος, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούν εκ περιτροπής συνολικά οκτώ αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα. Σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Επίσης, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) βρίσκεται από χθες στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.