5 Ιούλιος 2019, 15:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2019, 15:22

Πιόνι από σκάκι πουλήθηκε σχεδόν 820.000 ευρώ!

  • Πιόνι από σκάκι πουλήθηκε σχεδόν 820.000 ευρώ!
    (Φωτ.: sothebys.com)

Ένα πιόνι από σκάκι, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και αγοράστηκε έναντι 5 λιρών Αγγλίας (1 λίρα = 1,1 ευρώ) το 1964, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 735.000 αγγλικών λιρών.

Η μικρή φιγούρα του πολεμιστή ανακαλύφθηκε τον περασμένο μήνα ως ένα από τα κομμάτια που λείπουν από ένα σετ που θεωρείται ένα από τα πιο εκπληκτικά θαύματα του μεσαιωνικού κόσμου.

Τα πιόνια Λιούις (Lewis) βρέθηκαν στη Νήσο Λιούις, στο αρχιπέλαγος των Νήσων Εβρίδων της Σκωτίας το 1831, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 93 κομμάτια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν σκαλιστεί σε ελεφαντόδοντο θαλάσσιου ελέφαντα.

Σε δημοπρασία του Sotheby's στο Λονδίνο, την Τρίτη, οι προσφορές για το πιόνι ξεκίνησαν από 534.514 ευρώ και γρήγορα ανέβηκαν στο ποσό των 668.142 ευρώ. Με την προμήθεια, το ποσό που καταβλήθηκε από τον ανώνυμο αγοραστή ήταν 818.475 ευρώ. Οι διοργανωτές είχαν εκτιμήσει ότι το πιόνι θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και 1.113.555 ευρώ (ένα εκατ. λίρες).


Τα πιόνια που εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας (φωτ.: National Museums Scotland)

Ο Αλεξάντερ Κέιντερ, εμπειρογνώμονας του οίκου δημοπρασιών Sotheby's που πέρασε έναν χρόνο μελετώντας το εύρημα, δήλωσε: «Αυτή είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και προσωπικές ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Ήταν προνόμιο να φέρω αυτό το κομμάτι της ιστορίας στη δημοπρασία, και ήταν καταπληκτικό που το παρουσιάσαμε στο Sotheby's την περασμένη εβδομάδα. Ήταν μια τεράστια επιτυχία».

Συνολικά 82 πιόνια σκακιού Lewis βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και 11 στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο. Πέντε λείπουν. Το κομμάτι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αγοράστηκε από έμπορο αρχαιοτήτων το 1964.

Η οικογένειά του, που το κρατούσε σε συρτάρι, δεν γνώριζε την αξία του μέχρι που το παρέδωσε για εκτίμηση στο Sotheby's

Τα πιόνια πιθανότατα κατασκευάστηκαν στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, μέρος της οποίας ήταν οι Εβρίδες μεταξύ 1150 και 1200. Οι θεωρίες για το πώς κατέληξαν στο νησί Λιούις αναφέρουν την ύπαρξη θησαυρού που αποτελεί μέρος ενός ναυαγίου ή που κρατήθηκε κρυμμένος από έναν περιπλανώμενο έμπορο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.Γ.