14 Μάρτιος 2014, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:28

Βέφα Αλεξιάδου: Η άνοδος και η πτώση της αρχόντισσας της κουζίνας

  • Βέφα Αλεξιάδου: Η άνοδος και η πτώση της αρχόντισσας της κουζίνας

Η αρχόντισσα της κουζίνας Βέφα Αλεξιάδου, από την απόλυτη επιτυχία και την τηλεοπτική καταξίωση, έφτασε στο λουκέτο των περισσότερων καταστημάτων της και στην απομόνωση στο παλάτι που απέκτησε στη Χαλκιδική, όπως αναφέρει καθημερινή εφημερίδα.

Η Βέφα γεννήθηκε στον Βόλο το 1933, σύζυγος του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Αλεξιάδη και έχουν δύο κόρες, την Αντζελα και την Αλεξία.

Σπούδασε χημικός - διαιτολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με ιδιαίτερες σπουδές στο Berkeley University της Αμερικής επάνω στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη.

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και μάλιστα δύο από αυτά τιμήθηκαν με βραβεία το 1998 και το 2000 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας. Στην ίδια έκθεση, το έτος 2000 της απενεμήθη το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο "Best Culinary Business Professional".

Έγινε η αρχόντισσα των τηλε-κουζινών και ιδιοκτήτρια είκοσι έξι μαγαζιών με χρηστικά προϊόντα για μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Τώρα πια βλέπει μέρα με τη μέρα την αυτοκρατορία της να καταρρέει. Από την αλυσίδα των Vefa's House, τα οποία άλλοτε βρίσκονταν σε πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας και της επαρχίας, μόνο τέσσερα λειτουργούν πλέον, αφού τα υπόλοιπα δεν κατάφεραν να κρατηθούν στην αγορά, λόγω οικονομικής κρίσης.

"Ζούμε σε συνθήκες οικονομικού πολέμου. Ποιος λοιπόν δύναται να αγοράσει πλέον είδη ζαχαροπλαστικής για παιδικά πάρτι"; "Ουδείς"! λέει η ίδια μιλώντας στην εφημερίδα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει με όση αισιοδοξία διατηρεί, "Όσο έχουμε ένα πιάτο φαί, να δοξάζουμε τον Θεό. Το ίδιο εύχομαι για όλους τους Έλληνες".

Εκτός από τα μαγαζιά της, η Βέφα Αλεξιάδου αντιμετωπίζει πρόβλημα και με τα βιβλία της για την "Ελληνική κουζίνα". Και αυτό καθώς, παρά το γεγονός πως έχουν ζήτηση, όπως λέει η ίδια, οι εκδοτικοί οίκοι δεν προτίθενται να τα επανεκδώσουν, αφού και ο δικός του χώρος έχει κλονιστεί αρκετά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η μαγείρισσα είδε πριν από λίγο καιρό και το εστιατόριο με σπιτικό φαγητό του γαμπρού της να κατεβάζει ρολά, καθώς τα έξοδα ήταν πάρα πολλά, εξαιτίας της ποιότητας των υλικών που παρείχε.

Σχετικά άρθρα

Λουκέτο στα καταστήματα Vefa's House της Βέφας Αλεξιάδου

Πηγή: el.wikipedia.org - tlife.gr