5 Ιούλιος 2019, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2019, 08:25

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, σε τρία μέτωπα – Ερευνάται ο εμπρησμός

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια στην περιοχή Μανίκια του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, η οποία καίει αγροτοδασική έκταση. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η Πυροσβεστική ενημέρωσε ότι εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα δύο ακόμα πυρκαγιές στον ίδιο δήμο, σε χαράδρες στις περιοχές Πυργί και Άγιος Γεώργιος, οι οποίες καίνε δασική έκταση.

Με το πρώτο φως της ημέρες το έργο των επίγειων δυνάμεων ενίσχυσαν τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Για προληπτικούς λόγους το απόγευμα της Πέμπτης εκκενώθηκε το Μακρυχώρι, ενώ αργότερα με εντολή του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων απομακρύνθηκαν και οι κάτοικοι των οικισμών Νεοχωρίου, Δάφνης, Γαβαλά και Λοφίσκου. Οι εστίες, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή ΠΥ Στερεάς Ελλάδας Βαγγέλη Παλιό, δεν απειλούν σπίτια.

Η μάχη με τις φλόγες ήταν ολονύχτια. Επί τόπου και έξι μηχανήματα του δήμου που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, ωστόσο η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Σύμφων με την τελευταία ενημέρωση, συνολικά στις τρεις πυρκαγιές επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Πελοποννήσου. Αναλυτικά: 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων και 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες.

Τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών διερευνά κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που βρίσκεται στην περιοχή. «Είναι 100% εμπρησμός», δηλώνει ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου.