4 Ιούλιος 2019, 23:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2019, 22:35

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο περιέκοψε την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

  • Το βουλγαρικό κοινοβούλιο περιέκοψε την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων
    (Φωτ. αρχείου: parliament.bg)

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας περιέκοψε τις κρατικές επιδοτήσεις για πολιτικά κόμματα και επέτρεψε απεριόριστη χρηματοδότηση από εταιρείες και ιδιωτικά κεφάλαια. Μια κίνηση που καταδικάστηκε από το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της χώρας και προκάλεσε ανησυχίες σε οργανώσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα GERB, με την υποστήριξη ορισμένων συμμάχων του συνασπισμού και ορισμένων αντιπολιτευόμενων ομάδων, πέρασε τις συγκεκριμένες τροπολογίες από τη βουλή. «Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να κάνουν οικονομική δίαιτα», ανέφερε στέλεχος του GERB. «Δεν υπήρχαν κρατικές επιδοτήσεις τη δεκαετία του 1990, ωστόσο τα πολιτικά κόμματα ήταν ισχυρά», πρόσθεσε.

Οι κρατικές επιδοτήσεις για τα πολιτικά κόμματα, που κέρδισαν τουλάχιστον το 1% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, περιορίζονται μόλις ένα λέβα (0,50 ευρώ) αντί για 11 λέβα (5,50 ευρώ) για κάθε ψήφο που έλαβαν. Για τις δωρεές των ιδιωτών μέχρι σήμερα είχαν τεθεί ως ανώτατο όριο τα 10.000 λέβα (5.000 ευρώ), ενώ η χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρείες απαγορευόταν. Με τις σημερινές τροπολογίες, το κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για δωρεές χωρίς ανώτατο όριο από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

  • Πηγή: Reuters.