4 Ιούλιος 2019, 21:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2019, 20:31

Προχωρά η δημοπράτηση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας

  • Προχωρά η δημοπράτηση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας
    Γενική άποψη των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Άλλο ένα βήμα έγινε προς την κατεύθυνση υλοποίησης του εμβληματικού έργου της αποκατάστασης των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το σύνολο των απαραίτητων υλικών για την άμεση δημοπράτηση των Προσφυγικών προωθήθηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» προς την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για το σύνολο των οριστικών μελετών και μελετών εφαρμογής (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές), των τευχών δημοπράτησης όπως και των απαιτούμενων εγκρίσεων οι οποίες έχουν δοθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων.

Ταυτόχρονα η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» εξασφάλισε μέσω του ΠΔΕ και με πρωτοβουλία των εποπτευόντων υπουργών Αλ. Φλαμπουράρη και Χρ. Σπίρτζη τον αρχικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ τα οποία έχουν ήδη διατεθεί για αυτό τον σκοπό. Οι μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης και οι εγκρίσεις εξασφαλίστηκαν με συντονισμό της «Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ» και της Περιφέρειας Αττικής μόλις μέσα σε διάστημα εννέα μηνών.

Για το διατηρητέο ιστορικό προσφυγικό συγκρότημα προβλέπονται οι χρήσεις κατοικίας για τους διαμένοντες ιδιοκτήτες, κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες, ξενώνα συνοδών ασθενών του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης. Υπενθυμίζεται τέλος ότι το έργο εκκρεμούσε 20 χρόνια.