12 Ιούλιος 2019, 10:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2019, 10:04

(Τα πιο) αφράτα μπιφτέκια, χωρίς ψωμί

  • (Τα πιο) αφράτα μπιφτέκια, χωρίς ψωμί
    (Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Φτιάξτε το μίγμα αποβραδίς, για να αφρατέψει από το συνδυασμό σόδας και γιαουρτιού...

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από κιλότο)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 3 κ.σ. γιαούρτι αγελαδινό
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα (η σκόνη – στα ράφια με τα άλευρα ή με τα είδη ζαχαροπλαστικής των σουπερμάρκετ)
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το γιαούρτι, το μαϊντανό, τη ρίγανη και τη σόδα και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε σχολαστικά, ώστε να αναμιχθούν πολύ καλά τα υλικά, και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Σ' αυτό το διάστημα, το μίγμα θα αφρατέψει από το συνδυασμό σόδας και γιαουρτιού.
  2. Την επόμενη μέρα βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μέτρια μπιφτέκια.
  3. Αν τα ψήσουμε στο γκριλ, τα αλείφουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο (συνολικά), τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ για περίπου 12-13΄, γυρίζοντάς τα μία φορά. Το ζητούμενο είναι να μην τα παραψήσουμε, γιατί θα χάσουν τη χαρακτηριστική αφράτη και ζουμερή υφή τους. Αν τα τηγανίσουμε, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά, και μόλις κάψει τηγανίζουμε τα μπιφτέκια για 2-3΄ από κάθε πλευρά, ώστε να αποκτήσουν ρόδινη κρούστα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε για άλλα 8΄, γυρίζοντάς τα μια-δυο φορές, ώστε να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, αλλά να μη στεγνώσουν.
  4. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια ζεστά, συνοδεύοντας με μια απλή πατατοσαλάτα ή με λαχανικά (βραστά ή ψητά) ή με σαλάτα από ξερά φασόλια.
  • Πηγή: Νίκη Χρυσανθίδου / gastronomos.gr.