4 Ιούλιος 2019, 10:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2019, 10:36

Ερντογάν εναντίον Κύπρου και ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο

  • Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν – Έθεσε ήδη θέμα για τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Να στείλει το μήνυμα ότι μένει πιστός στην τουρκική γραμμή για τη συνέχιση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θέλησε να στείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής από τη Σύνοδο των G20 στην Κίνα. «Κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Όμως, αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε και εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν, και ξέρουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Λευκωσία ότι δεν συμπεριφέρεται με νομιμότητα. «Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα όσοι δεν έχουν δικαιώματα», τόνισε.

Μάλιστα, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Κύπρου («μπήκε με ύποπτο τρόπο, αν και είπε “όχι” στο δημοψήφισμα» σημείωσε), και τόνισε ότι σήμερα η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσπαθεί να εκφοβίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» με τη δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στη “Βόρεια Κύπρο”. Εμείς πώς να την πιστέψουμε; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Και εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!», υποστήριξε.

Κλοπή η μη παράδοση των F-35
Όπως ήταν φυσικό, ο πρόεδρος της Τουρκίας ρωτήθηκε και για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες δοκιμάζονται λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα για κυρώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και ο αποκλεισμός της από το πρόγραμμα των F-35, αλλά και το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών.

«Εάν δεν παραδώσουν ό,τι έχουμε αγοράσει, αυτό ισοδυναμεί με κλοπή», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο, έχει ήδη καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια για τα F-35 και έχει παραλάβει τέσσερα μαχητικά για τα οποία Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι για συνολικά 116 μαχητικά, εξαρτήματα των οποίων παράγονται στην Τουρκία.