4 Ιούλιος 2019, 10:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2019, 09:15

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντά σήμερα Γιούνκερ και Τουσκ στις Βρυξέλλες

  • Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντά σήμερα Γιούνκερ και Τουσκ στις Βρυξέλλες
    Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Νταβίντ Σασόλι (φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες σκοπεύει να παρουσιάσει το «όραμά» της για την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν για την ηγεσία της Κομισιόν. Η νυν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι η συνάντηση με τον Γιούνκερ είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 (ώρα Ελλάδας). Στις 15:30 θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Σκοπεύω να ακούω πολύ, ώστε να είμαι σε θέση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να αναπτύξω διάλογο με το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, ένα όραμα για τα επόμενα πέντε χρόνια για την Ευρώπη», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η Γερμανίδα αξιωματούχος επέλεξε να πραγματοποιήσει στο Στρασβούργο –όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– την πρώτη επίσκεψή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Εδώ χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», τόνισε μετά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Ιταλό Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για να διαδεχτεί τον Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου. Η ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου.

Στις επαφές που είχε με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειάς της, «κατά κύριο λόγο παρουσίασε τον εαυτό της και εξήγησε την πορεία της», είπε μια κοινοβουλευτική πηγή. Μίλησε σε τρεις γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά) και «απάντησε σε μερικές ερωτήσεις». Ευχαρίστησε επίσης θερμά τον συμπατριώτη της, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν την Τρίτη.