3 Ιούλιος 2019, 15:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούλιος 2019, 15:25

Δολοφονία Μάριου Παπαγεωργίου: Ισόβια στον 78χρονο «οικογενειακό φίλο»

  • Δολοφονία Μάριου Παπαγεωργίου: Ισόβια στον 78χρονο «οικογενειακό φίλο»
    Συγγενείς του δολοφονημένου Μάριου Παπαγεωργίου έξω από το Εφετείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με ποινή σχεδόν ίδια με την πρωτόδικη για τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου, αλλά και με εντολή του δικαστηρίου για εισαγγελική έρευνα ώστε να εντοπιστεί εμπλοκή άλλων προσώπων, έπεσε η αυλαία της δίκης για την εξαφάνιση του φοιτητή πριν από έξι χρόνια.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 78χρονο θεωρούμενο ως εγκέφαλο της αρπαγής και δολοφονίας. Του επέβαλε ποινή ισοβίων και επιπλέον κάθειρξη 20 ετών κατά συγχώνευση.

Οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση που ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον ηλικιωμένο «οικογενειακό φίλο» του Μάριου Παπαγεωργίου, αφού «προξένησε βαριά προσβολή στην ανθρώπινη ζωή». Με την απόφαση τους έκαναν δεκτή την άποψη της εισαγγελέως που στην αγόρευση της δεν εξέφρασε την παραμικρή αμφιβολία πως ο 78χρονος, που σε όλη τη διάρκεια της δίκης επέμενε πως «ο Μάριος ζει κάπου στο εξωτερικό», ήταν αυτός που τον σκότωσε.

«Ήταν εκείνος που έστησε την απαγωγή και προσποιούταν δήθεν τον διαπραγματευτή αποτρέποντας τη μητέρα να πάει στην αστυνομία. Κατάφερε να αποτελεί τον πιο στενό φίλο της Βαρβάρας Θεοδωράκη, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία στον γιο της», είχε τονίσει η εισαγγελική λειτουργός.

Με την απόφασή του το δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου στον κατηγορούμενο που σύμφωνα με τη δικογραφία έκανε τα απειλητικά τηλεφωνήματα στη μητέρα του Μάριου, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 3 χρόνων με αναστολή για απόπειρα εκβίασης. Για τους υπόλοιπους δύο κατηγορούμενους οι δικαστές δεν αναγνώρισαν ελαφρυντικά και επέβαλαν στον έναν ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή και στον άλλον 3 ετών εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Στο κλείσιμο της διαδικασίας το δικαστήριο αποφάσισε να αποστείλει τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να ερευνηθεί η εμπλοκή στην υπόθεση και άλλων προσώπων. Η εισαγγελέας της Έδρας τόνισε ότι θεωρεί πως από τη διαδικασία προέκυψαν ενδείξεις για συμμετοχή συγκεκριμένων ανθρώπων στην ανθρωποκτονία, κάποιοι από τους οποίους ανήκουν τον στενό οικογενειακό κύκλο του βασικού κατηγορούμενου.

Έτσι, πλέον, ο εισαγγελέας θα εξετάσει το υλικό και θα αποφανθεί αν στην υπόθεση του φοιτητή πρέπει να σχηματιστεί μία νέα δικογραφία για πρόσωπα κάποια από τα οποία είχαν κληθεί στην παρούσα δίκη ως μάρτυρες.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ.