3 Ιούλιος 2019, 15:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούλιος 2019, 15:32

Ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

  • Ο Ιταλός Νταβίντ Σασόλι νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
    (Φωτ.: Twitter / European Parliament)

Ένα μήνυμα σχετικά με τη συμφωνία-πακέτο που έκαναν οι «28» για τις ανώτατες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση φρόντισαν να στείλουν σήμερα οι ευρωβουλευτές, καθώς χρειάστηκε και δεύτερη ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί ο 63χρονος Ιταλός Νταβίντ-Μαρία Σασόλι, ο εκλεκτός των δυο μεγάλων κοινοβουλευτικών ομάδων (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες / ΕΛΚ). Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η δήλωση του απερχόμενου προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι: «Ξεκινά η ψηφοφορία για το ανεξάρτητο Σώμα που αποφασίζει μόνο του για τον πρόεδρό του».

Η θητεία του σοσιαλιστική Νταβίντ Σασόλι, πρώην δημοσιογράφου από τη Φλωρεντία και ευρωβουλευτή από το 2009, θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια.

Στην πρώτη ψηφοφορία έλαβε 325 ψήφους και στη δεύτερη 345 (η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 332 ψήφους). Συνυποψήφιοι ήταν ο Τσέχος Ζαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (στον πρώτο γύρο ήταν δεύτερος σε ψήφους), η Γερμανίδα Σκα Κέλλερ από τους Πράσινους και η Ισπανίδα Σίρα Ρέγκο από την Ενωμένη Αριστερά - Αριστερά των Πρασίνων.