3 Ιούλιος 2019, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούλιος 2019, 12:46

Σε μυστική τοποθεσία μεταφέρθηκε η Καρόλα Ρακέτε

  • Σε μυστική τοποθεσία μεταφέρθηκε η Καρόλα Ρακέτε
    Η Γερμανίδα πλοίαρχος του Sea Watch 3 Καρόλα Ρακέτε (φωτ.: EPA / Till M. Egen)

Απειλές για τη ζωή της φέρεται να δέχεται η Γερμανίδα πλοίαρχος του Sea Watch 3 Καρόλα Ρακέτε, η οποία το Σάββατο συνελήφθη επειδή αψήφησε τις εντολές του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 42 πρόσφυγες και μετανάστες που διέσωσε στη Μεσόγειο. Όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ Sea Watch, μετά την άρση του κατ’ οίκον περιορισμού από τη δικαστή Αλεσάνδρα Βέλα η Γερμανίδα πλοίαρχος, που προκάλεσε την οργή και του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία.

Η Καρόλα Ρακέτε κινδύνευε να καταδικαστεί με ποινή έως 10 έτη, καθώς στην προσπάθειά της να μπει στο λιμάνι χτύπησε πλοίο της ακτοφυλακής με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.

Στην ανακοίνωση της Sea Watch η Καρόλα Ρακέτε χαρακτηρίζει την απόφαση να αφεθεί ελεύθερη μια «μεγάλη νίκη της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, ενάντια στην ποινικοποίηση όσων θέλουν να τους βοηθούν». Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αλεσάνδρας Βέλα, η νεαρή πλοίαρχος εκπλήρωνε το καθήκον της να προστατεύει ζωές όταν αποφάσισε να μεταφέρει τους μετανάστες που είχε σώσει στο λιμάνι.