3 Ιούλιος 2019, 12:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούλιος 2019, 12:13

Σε νέα χαμηλά επίπεδα τα ομόλογα στην Ευρωζώνη λόγω Λαγκάρντ

  • Σε νέα χαμηλά επίπεδα τα ομόλογα στην Ευρωζώνη λόγω Λαγκάρντ
    (Φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν σήμερα σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ύστερα από την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να επιλέξουν την Κριστίν Λαγκάρντ ως την επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μια κίνηση που διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική.

Εάν η επιλογή της εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κριστίν Λαγκάρντ θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι όταν λήξει η θητεία του, στα τέλη Οκτωβρίου.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό δεν το αναμέναμε, ιδιαίτερα αφού η ίδια αρνήθηκε σθεναρά πέρσι ότι ήταν υποψήφια», δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, αναλυτής στην Pictet Wealth Management, και πρόσθεσε: «Θα προσφέρει μια συνέχεια ύστερα από τον Ντράγκι, έναν σημαντικό κινητήριο παράγοντα για τις αγορές. Ο τρόπος αντίδρασης της ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά υπό την προεδρία της Λαγκάρντ».

Οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων στο μπλοκ κατέγραψαν πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, με αυτές των τίτλων σε Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία να υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η απόδοση του 10ετούς βελγικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος. Στη Γερμανία, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων κατέγραψαν νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,397%. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ στο -0,09%.

Το ευρώ ήταν σταθερό στην αρχή της διαπραγμάτευσής του στην Ευρώπη στο 1,1283 δολάριο, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές στο μπλοκ κατέγραψαν άνοδο στην έναρξη των συναλλαγών.

Αναλυτές δήλωσαν ότι η αντίδραση στις αγορές αντανακλά και την ανακούφιση για το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν επέλεξαν έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ μιας πιο σφιχτής πολιτικής, όπως είναι ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν. Ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, που αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσει και πάλι τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πριν από τα τέλη του έτους, δήλωσε ότι ο κίνδυνος σε αυτή την πρόβλεψη ήταν η πιθανότητα να διαδεχθεί τον Ντράγκι ένας αξιωματούχος που θεωρείται «γεράκι».

Στην Ιταλία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης στο χαμηλό 14 μηνών στο 1,76%. Η ιταλική οικονομία θεωρείται ότι επωφελείται ιδιαίτερα από μια περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ και η αγορά ομολόγων της καταγράφει υπεραπόδοση τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ τροφοδοτούν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων και πιθανόν έναν νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters.