4 Ιούλιος 2019, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2019, 09:24

Από τα έσοδα της ποντιακής παράστασης «Ταπιάτ' 'κί αλλάζομεν» φτιάχνουν μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

  • Από τα έσοδα της ποντιακής παράστασης «Ταπιάτ' 'κί αλλάζομεν» φτιάχνουν μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
    Ο θίασος της παράστασης «Ταπιάτ' 'κί αλλάζομεν» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσόβουνου

Το τάμα του απέναντι στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού εκπληρώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσόβουνου «Κρέμιτσα» με την ανέγερση μνημείου σε κεντρικό σημείο του χωριού, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Ιουλίου. «Το μνημείο θεμελιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς ώστε να είναι έτοιμο μέχρι τις 15 Ιουλίου» ανέφερε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του σωματείου, Παύλος Παραστατίδης.

Ο χώρος όπου θα τοποθετηθεί το μνημείο είναι στο κέντρο του οικισμού, και απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθεί γύρω του χώρος πράσινου και πάρκο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η χρηματοδότηση του μνημείου έγινε από τα έσοδα των θεατρικών παραστάσεων Ταπιάτ' 'κί αλλάζομεν που σκηνοθετεί ο ίδιος, αλλά και από δωρεές μελών και επιχειρήσεων. Το γλυπτό που κατασκευάζεται θα παρουσιάζει την οδυνηρή διαδρομή των Πόντιων προσφύγων το 1922 και την εγκατάστασή τους στο Μεσόβουνο. «Είναι πιστό αντίγραφο παιδικής ζωγραφιάς του Βλάση Χατζηιωάννιδη, την οποία είχα στο αρχείο μου τουλάχιστον 30 χρόνια, και την έδωσα στον γλύπτη για να το κατασκευάσει» μας εκμυστηρεύεται ο Π. Παραστατίδης.


Τα θεμέλια του μνημείου (φωτ.: Παύλος Παραστατίδης)

Αυτόν τον καιρό η θεατρική ομάδα του Συλλόγου κάνει καθημερινές πρόβες στο νέο έργο Δεν λησμονώ, πατρίδα μου που παρουσιάζει τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Φιλοδοξία του συλλόγου είναι να κάνει πρεμιέρα την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του νέου μνημείου.

Ελένη Κάλλη