2 Ιούλιος 2019, 21:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2019, 20:47

Κατρούγκαλος: Τα μόνα δικαιώματα που μπορεί να έχει η Τουρκία είναι αυτά που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας

  • Κατρούγκαλος: Τα μόνα δικαιώματα που μπορεί να έχει η Τουρκία είναι αυτά που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας
    O Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Εξηγήσεις για τη δήλωσή του ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο» έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Κάτια Μακρή. O υπουργός Εξωτερικών είπε πως είναι μια δήλωση που έχει κάνει ξανά στο παρελθόν και έχει παρεξηγηθεί, σημειώνοντας πως η Τουρκία «ζητά μερτικό από το Αιγαίο και από την Ανατολική Μεσόγειο, όχι με βάση το δίκαιο της θάλασσας αλλά προβάλλοντας δύναμη».

Όπως εξήγησε, «εμείς έχουμε πάγια τακτική να θέλουμε να φέρουμε την Τουρκία να συζητήσει με βάση το διεθνές δίκαιο και να καταλάβει ότι τα μόνο δικαιώματα που έχει είναι αυτά που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας και όχι αυτά που φιλοδοξεί να πάρει με προβολή δύναμης». «Αυτή είναι η πάγια πολιτική της χώρας μας διαχρονικά», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τα περί ενδεχόμενης συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η όποια σχετική συζήτηση δεν είναι άμεση ούτε καν μεσοπρόθεσμη. «Μετατίθεται για το μέλλον, αφού πρώτα θα έχουν οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Εάν, τότε, διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κοιτάσματα που είναι μισά στη δική μας ΑΟΖ και μισά στην ΑΟΖ των Τούρκων, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για συνεκμετάλλευση», σημείωσε.

  • Πηγή: star.gr.