5 Ιούλιος 2019, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2019, 08:45

Σαλάτα με αλμύρα, γαύρο μαρινάτο και βινεγκρέτ ντομάτας

  • Σαλάτα με αλμύρα, γαύρο μαρινάτο και βινεγκρέτ ντομάτας
    (Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Σαλάτα που μοσχοβολά ελληνικό καλοκαίρι χάρη στην αλμύρα και το γαύρο. Τα χόρτα μάς εμπνέουν για τις πιο νόστιμες σαλάτες της εποχής.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό αλμύρα, καθαρισμένη από τα κοτσάνια και πλυμένη
  • 40-45 φιλέτα γαύρου μαρινάτου (και στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, στο τμήμα με τα αλίπαστα)

για τη βινεγκρέτ ντομάτας

  • 200 γρ. ώριμες ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1½ κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για τη βινεγκρέτ ντομάτας

  1. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις στύβουμε με το χέρι, τινάζοντάς τες για να φύγουν τα σπόρια, και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο.
  2. Πολτοποιούμε τα υλικά και τα περνάμε από λεπτή σήτα, πιέζοντας καλά για να απομακρύνουμε τυχόν σπόρια και τις φλούδες.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

για τη σαλάτα

  1. Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε την αλμύρα. Βράζουμε για 2-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρά, αλλά να παραμείνει τραγανή.
  2. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να στεγνώσει σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, για να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
  3. Την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ ντομάτας και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Βάζουμε την αλμύρα με τη σάλτσα σε μια μεγάλη σαλατιέρα και γαρνίρουμε με τα φιλετάκια γαύρου. Σερβίρουμε αμέσως.
  • Πηγή: gastronomos.gr / Χριστόφορος Πέσκιας.