2 Ιούλιος 2019, 15:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2019, 15:37

Πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου με καταλανική διαδήλωση και βρετανικό σόου

  • Πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου με καταλανική διαδήλωση και βρετανικό σόου
    Καταλανοί διαδηλωτές μπροστά από το κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου (φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Με την «Ωδή στη χαρά», τον ευρωπαϊκό ύμνο, και τους βουλευτές του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ να έχουν γυρισμένη επιδεικτικά την πλάτη τους ξεκίνησε η πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία «στιγματίστηκε» και από τους περίπου 10.000 Καταλανούς διαδηλωτές.

Η διαδήλωση στο Στρασβούργο έγινε για τους τρεις αυτονομιστές ευρωβουλευτές στους οποίους δεν επετράπη να καταλάβουν την έδρα τους διότι δεν ορκίστηκαν πίστη στο ισπανικό Σύνταγμα ενώπιον της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. «Πού πηγαίνουν οι ψήφοι μας, αν τα πρόσωπα που εκλέγουμε δεν μπορούν να ασκήσουν τον ρόλο τους; Στο ποτάμι;», αναρωτήθηκε μια διαδηλώτρια.


Βρετανοί ευρωβουλευτές με γυρισμένη την πλάτη κατά την ανάκρουση του ευρωπαϊκού ύμνου (φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Πρόσωπο της ημέρας και ο Νάιτζελ Φάρατζ· από τους 73 συνολικά Βρετανούς ευρωβουλευτές που υπάρχουν στη νέα σύνθεση, οι 29 ανήκουν στο Κόμμα του Brexit. «Δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ, αλλά τελικά δεν είμαι και πολύ οργισμένος με την ΕΕ και τον Μισέλ Μπαρνιέ. Έκαναν την δουλειά τους. Η βρετανική πολιτική τάξη είναι αυτή που εγκατέλειψε το λαό της», δήλωσε. Από την άλλη, στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου εμφανίστηκαν και βουλευτές με κίτρινα μπλουζάκια που έγραφαν «Σταματήστε το Brexit».

Θεωρητικά οι Βρετανοί ευρωβουλευτές θα παραμείνουν στο Στρασβούργο μέχρι την οριστικοποίηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στόχος της σημερινής συνεδρίασης ήταν η εκλογή νέου προέδρου, που αποτελεί μία από τις μεταβλητές της σπαζοκεφαλιάς με την οποία ασχολείται η Σύνοδος Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν από την Κυριακή να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό και η επιλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετατέθηκε για αύριο προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους «28» για διαβουλεύσεις.