2 Ιούλιος 2019, 10:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2019, 10:19

Επιμένουν οι ΗΠΑ για κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

  • Η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί πλέον παράνομους τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη
    (Φωτ.: diplomacy.state.gov)

Αν και πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος «επενδύει» στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Ντόναλντ Τραμπ ώστε να γλιτώσει τις αμερικανικές κυρώσεις για την παραλαβή των ρωσικών S-400, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει ότι η θέση των ΗΠΑ είναι σταθερή και ότι δεν αλλάζει η πρόθεση ούτε για τις οικονομικές κυρώσεις ούτε για τα F-35.

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι S-400 θα παραδοθούν από τη Μόσχα σε περίπου 10 ημέρες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση των S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της βιομηχανίας στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεσής της σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Hellas Journal.

Η ερώτηση αφορούσε το αν αλλάζει κάτι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά το ραντεβού που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Ιαπωνία ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο συνομιλητής του φάνηκε πιο διαλλακτικός, κάτι που, όμως, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.