2 Ιούλιος 2019, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2019, 13:29

Συστηματικές ανασκαφές σε σημαντική χριστιανική τοποθεσία στον δυτικό Πόντο

  • Συστηματικές ανασκαφές σε σημαντική χριστιανική τοποθεσία στον δυτικό Πόντο
    (Πηγή: tourmag.com.tr)

Τον Φεβρουάριο του 2018 οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ανασκαφή της αρχαίας Αδριανούπολης στον δυτικό Πόντο (η περιοχή σήμερα ανήκει στο Δήμο Εσκίπαζαρ του νομού Καράμπιουκ) ανακοίνωσαν ότι έφεραν στο φως μια αρχιτεκτονική δομή 1.500 ετών που πιστεύεται ότι είναι η αρχαιότερη εκκλησία στην Ανατολία. Πλέον, λοιπόν, ήρθε η ώρα για εκτεταμένες έρευνες σε μια από τις πιο σημαντικές χριστιανικές τοποθεσίες, η οποία μάλιστα αποκαλείται «Ζεύγμα του Εύξεινου Πόντου» λόγω των εντυπωσιακών ψηφιδωτών που έχουν ήδη βρεθεί σε κτήρια που θεωρούνται λατρευτικοί χώροι.

Αυτή η Αδριανούπολη είναι μία από τις πολλές στον γεωγραφικό χώρο της Μικράς Ασίας που πήραν το όνομά τους από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό.

Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 2003, ωστόσο αναμένεται να γίνουν πιο συστηματικές καθώς στόχος είναι ο αρχαιολογικός χώρος να ανοίξει για το κοινό. Επικεφαλής είναι ο Έρσιν Τσελικμπάς, από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καράμπιουκ, ο οποίος δήλωσε στο Anadolu ότι φέτος θα επικεντρωθούν στην «Εκκλησία Γ» και ότι στην ανασκαφή θα εργαστούν 30 φοιτητές.


(Πηγή: tourmag.com.tr)

Το ενδιαφέρον για την Αδριανούπολη, η οποία βρίσκεται πάνω σε «προσκυνηματική οδό» και κατοικήθηκε μέχρι τον 8ο αιώνα, είναι ιδιαιτέρως μεγάλο και γιατί στην πόλη της Παφλαγονίας γεννήθηκε και πέθανε ο Όσιος Αλύπιος ο κιονίτης (ή στυλίτης), ο οποίος πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ασκητεύοντας πάνω σε έναν στύλο.