2 Ιούλιος 2019, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2019, 10:21

Αντίποινα των ΗΠΑ στην ΕΕ με δασμούς σε τυριά και ουίσκι

  • Αντίποινα των ΗΠΑ στην ΕΕ με δασμούς σε τυριά και ουίσκι
    (Φωτ.: EPA / Wu Hong)

Με επιπρόσθετους δασμούς ύψους 4 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα (κυρίως σε τυριά και ουίσκι) σκοπεύει να απαντήσει η Ουάσινγκτον στις «αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία διαβούλευσης και ότι ο νέος «τιμωρητικός» κατάλογος θα περιλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα.

Τον περασμένο Απρίλιο, άλλωστε, υπήρξαν επιπλέον δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα αθροιστικής αξίας 21 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού οργανισμού για το εμπόριο, στόχος είναι να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ΗΠΑ στη διένεξη στην οποία έχουν εμπλακεί τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ορισμένα κράτη-μέλη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ουσιαστικά πρόκειται για «αντίποινα» για την Airbus, τη μεγάλη ανταγωνίστρια της αμερικανικής Boeing, σε μια διμερή διαφορά που κρατάει 14 χρόνια. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αλληλοκατηγορούνται ενώπιον του ΠΟΕ ότι χορηγούν παράνομα ενισχύσεις στις δύο σημαντικότερες αεροναυπηγικές βιομηχανίες τους.

Η αμερικανική θέση υποστηρίζεται από τη Boeing, η οποία έχει καθηλώσει όλα τα 737 MAX μετά τα δύο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα. Βέβαια, οι πιθανοί τιμωρητικοί δασμοί από την Ουάσινγκτον θα εξεταστούν από επιδιαιτητή που θα καθοριστεί από τον ΠΟΕ.

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ήρθε προτού συμπληρωθούν δύο 24ωρα από την εκεχειρία Ουάσινγκτον-Πεκίνου στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.